Nedjelja, 09 Rujan 2018 11:58

Šarenilo 12. Sajma antikviteta i Oldtimer showa privuklo tisuće posjetitelja na stari požeški trg

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKI ČUVARI BAŠTINE I TJEDNIK KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA ORGANIZIRALI JOŠ JEDAN „SAJAM ANTIKVITETA“ U POŽEGI - 

POŽEGA – Stari požeški Trg sv. Trojstva ponovno je bio ispunjen šarenilom i starinama, još jednog u nizu, 12. Sajma antikviteta u gradu Požegi koji je održan ove subote. Sajam antikviteta organizira Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska te na taj način i grad Požegu približavaju onim srednjeeuropskim gradovima koji taj štih baštine i tradicije njeguju već duži niz godina. Pokrovitelji su već tradicionalno Grad Požega i TZ grada Požege i Požeško-slavonska županija. Ove godine Sajam je zajedno s priredbom Oldtimer show, izložbom starih automobila, motocikala, traktora, bicikala i ostalih prometala u organizaciji Oldtimer cluba Trophy Požega, vratio Požežane u neko drugo vrijeme, vrijeme prošlosti.

Svojim šarenilom, ali i bogatstvom ponude privukao je Sajam antikviteta do sada najviše posjetitelja, nekoliko tisuća obišlo je štandove sajma uz prepoznatljivu vedutu Požege, spomenik sv. Trojstvu. Uz Požežane sajam je privukao i jako puno gostiju grada. Sajam antikviteta već godinama plijeni pažnju kako samih izlagača i antikvara iz čitave Slavonije i Baranje, pa je sa 36 štandova izazvao i veliko zanimanje kupaca i ljubitelja starina, a sve više i među samim Požežanima kojih ima sve više i među izlagačima.

- Ovaj, 12. po redu Sajam antikviteta imao je rekordan broj izlagača na štandovima, ali i rekordan broj posjetitelja. Lijep i sunčani dan, a uz Oldtimer show koji je na Trg sv. Trojstva dovezao preko 50 izložaka starih automobila, motora, motocikala, bicikala i jedan 60 godišnji traktor dodatno su privukli posjetitelje na trg. Naravno da oni štandovi sa antikvitetima uvijek plijene najviše pažnje, a na štandovima se uvijek dosta kupuje, razmjenjuje i prodaje – kaže u ime organizatora sajma, Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska te dodaje da su stari Požežani sve više počeli izvlačiti stvari iz škrinja svojih baka i predaka, ponuditi te stvari na otkup, posebno antikvarima koji dolaze iz Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Slav. Broda, Baranje, uglavnom s poznatog osječkog Sajma antikviteta. Sajam antikviteta svoje prostore i štandove otvori i za domaće proizvođače autohtone i eko hrane i pića, tradicijske obrte, nakit i suvenire.

Sajam su obišli i otvorili zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u ime pokrovitelja. Nakon što je cijela parada Oldtimer showa otišla provozati se počasnim krugom cestama Požeštine kao „Trophy Zlatnom dolinom“ sajam je nastavio sve do 14 sati uslužiti i posljednje kupce ili samo znatiželjnike koji rado obilaze štandove, no uvijek pronađu neku sitnicu za sebe, a Sajam je prije zatvaranja obišao i gradonačelnik Darko Puljašić.