Četvrtak, 06 Rujan 2018 11:55

Predstavljena preventivna akcija „Poštujte naše znakove“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TISKOVNA KONFERENCIJA PU POŽEŠKO-SLAVONSKE POVODOM POČETKA ŠKOLSKE GODINE -

POŽEGA - Na području Požeško-slavonske županije u prve razrede osnovnih škola upisano je 632 učenika raspoređenih u 15 osnovnih i 47 područnih škola. Početkom nove školske godine u prometu se pojavljuje veliki broj najmlađih sudionika kojima je u stjecanju prvih iskustava u samostalnom sudjelovanju u prometu potrebno pružiti pomoć i ukazati na sve opasnosti na koje mogu naići na putu od kuće do škole. Nakon ljetnih praznika i ostalim sudionicima u prometu potrebno je određeno vrijeme da se priviknu na veći broj djece pješaka, biciklista, vozila javnog gradskog prijevoza i drugih vozila u zonama škola i na prometnim pravcima koji vode prema školama. Prometnu problematiku dodatno usložnjava činjenica da se osnovne škole u najvećem broju slučajeva nalaze u najprometnijim dijelovima urbanih sredina i uz prometno najopterećenije prometne pravce, te je nužno poduzeti cijeli niz mjera i radnji kako bi se održalo povoljno stanje sigurnosti cestovnog prometa, zaštitilo djecu u prometu i spriječilo njihovo ugrožavanje kao najmlađih i najranjivijih sudionika u prometu.

U prometnim nesrećama, u prvih sedam mjeseci ove godine, sudjelovalo je 17 djece. Nastradalo je četvero djece, svi su lakše ozlijeđeni.

Tijekom istog razdoblja 2017. godine u prometnim nesrećama sudjelovalo je 25 djece. Nastradalo i h je četvero i to jedno teško, a troje lakše.

Iako je iz statističkih pokazatelja razvidno da se tijekom mjeseca rujna, kada policija poduzima intenzivne mjere na zaštiti djece u prometu, prometne nesreće uglavnom ne događaju ili su one s blažim posljedicama, statistički pokazatelji o prometnim nesrećama i stradavanjima u ostalim mjesecima ukazuju da je navedenoj problematici i poduzimanju mjera potrebno pristupati kontinuirano, a na to upućuju i podaci iz kojih je vidljivo da se i ove godine nastavio trend stradavanja djece iako je isti u padu.        

Zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzeća nadležnih za održavanje prometnica izvršen je pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te je zahtijevano otklanjanje uočenih nedostataka.

- Tijekom mjeseca rujna, policijski službenici održati će dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, tijekom održavanja predavanja, učenicima će se podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajuće kišne kabanice, policijski službenici će biti nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će se operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Također će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola. Tijekom rujna pojačano će se kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. U ostalom vremenu upozoravati će vozače koji nepropisno parkiraju vozila, policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca - rekao je Zvonimir Lukačević, voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa.

Osnovni razlozi zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu:

- nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije,

- vidno polje im je ograničeno,

- zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima,

- sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena,

- nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu,

- često reagiraju nenadano, impulzivno zato što su zaigrani,

- nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Savjeti roditeljima

- djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način,

- nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje,

- porazgovarajte s djecom o prometu i ukažete im na potencijalne opasnosti koje im od njega prijete,

- ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu,

- vježbajte sigurno prelaženje kolnika,

- objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca,

- ako je Vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole,

- odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu,

- ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu,

- ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila,

- vlastitim promjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu,

- ne parkirajte nepropisno u zoni škole,

- neka djeca u vozilo ulaze i iz vozila izlaze na nogostup, a ne na kolnik,

- u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice,

- ako se Vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljiv, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima.

SAVJETI VOZAČIMA

-povećati pozornost u blizini škola

Voditi računa da djeca ne znaju ili nedovoljno znaju prometne propise

Poštujte znakove policajaca,

Zaustavite vozilo i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno preko ceste

SAVJETI DJECI

Za kretanje koristiti samo nogostup

Cestu prelaziti samo preko obilježenog pješačkog prijelaza „zebre“

Na mjestima gdje je semafor preko ceste prelazite samo na znak zelenog svijetla na semaforu

Obavezno provjeriti da li ima nailazećih vozila i tek tada stupiti na kolnik

Ako stalno ima vozila, sačekajte da se neko vozilo zaustavi i vozač vam rukom pokaze da mozete sigurno prijeći cestu.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska