Srijeda, 01 Kolovoz 2018 11:39

Zahtjevni usponi u talijanskim Dolomitima i na Triglav

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PLANINARI POŽEŠKOG HPD „SOKOLOVAC“ PONOVNO NA PENJAČKIM IZLETIMA -

Prvi dio izleta započelo je 20. srpnja, pet članova HPD-a „Sokolovac“ dugom vožnjom do sjevera Italije, do mjesta Malga Ciapela podno najviše planine u Dolomitima Marmolade. Cilj je bio proći nekoliko atraktivnih via ferrata u blizini i obići neka od mnogih prekrasnih mjesta u Dolomitima. 

- Kako sljedeći dan nismo imali povoljnu vremensku prognozu, odlučili smo se za izlet na Secedu. Do nje smo stigli žičarom iz mjesta Ortisei/St. Ulrich. Nakon obilaska nekoliko zadivljujućih vidikovaca napravili smo pješačku turu od nekoliko sati upijajući neobične krajolike koje spajaju strme kamene litice i pitome pašnjake. 

Sljedeća tri dana proveli smo na ferratama, strmoj i zahtjevnoj Ferrata delle Trincee u neposrednoj blizini jezera Fedaia pod Marmoladom, raznolikoj i povijesno zanimljivoj Galleria del Piccolo Lagazuoi u blizini prijevoja Falzarego te kratkoj, ali ne baš laganoj ferrati Col Rodella u blizini prijevoja Sella. 

Prve dvije ferrate slijede putove kojima su se kretali vojnici u prvom svjetskom ratu i prepune su ruševina i ostataka koji svjedoče o surovosti tog rata, ali i o teškoj svakodnevici vojnika na tim položajima koji se za vrijeme rata nisu puno pomicali. Podno vrha Lagazuoi posjetili smo i muzej, a s vrha se najvećim dijelom spustili tunelom!

Iako su vie ferrate (željezni putevi) nastale kako bi vojnicima olakšale kretanje po strmim kamenim liticama, poslije rata uočena je njihova turistička i planinarska vrijednost pa se osim „starih“ ferrata uređuju i nove. Jedna od takvih je i Col Rodella koju smo prošli zadnjeg dana našeg boravka te nadopunili dužom šetnjom u blizini masiva Sassolungo/Sassopiatto – ispričali su članovi pohoda. 

Pohod na uvijek zanimljiv Triglav
- Nakon četiri dana Dolomita krenuli smo put Slovenije i Bohinja odakle je krenuo naš pohod na Triglav i gdje nam se pridružila još jedna članica društva pa nas je bilo ukupno šest.

Izlet je započeo 26. srpnja u Starim Fužinama odakle smo Kanjonom Mostnice došli do Koče na Vojah. Ujutro nastavljamo do slapa Mostnica pa sve do Vodnikovog doma na Velem polju na 1817 mnv. Tu pravimo pauzu i nakon toga nastavljamo do cilja za taj dan, Planinarskog doma Planika pod Triglavom na 2401 mnv. U prvom danu smo savladali nimalo lagan uspon od 1700 mnv. 

Sutradan se budimo prije 6 sati i spremamo za uspon na vrh Triglava. Sam uspon je tehnički zahtjevan, ali za manje od dva sata dolazimo do Aljaževog stupa. Slijedi odmor na vrhu i uživanje u prekrasnim vidicima. S vrha se spuštamo do Koče na Doliču i preko prekrasnih Triglavskih jezera dolazimo do Koče pri Triglavskim jezerima okupani kišom i ledom. Ujutro krećemo na završni spust, prolazimo kraj Črnog jezera i nakon kratkog odmora idemo dalje strmom stazom do Koče na Savici, kraja našeg trodnevnog izleta i zasluženog sladoleda – zaključuju svoj planinarski putopis članovi pohoda.

Tekst/foto: HPD Sokolovac