Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 08 Srpanj 2018 11:39

Dvadeset i prva obljetnica utemeljenja Požeške biskupije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U POŽEŠKOJ KATEDRALI EUHARISTIJSKIM SLAVLJEM OBILJEŽENA -

POŽEGA - Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u požeškoj Katedrali zahvalno euharistijsko slavlje prigodom 21. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja njezina prvog biskupa. S njim su koncelebrirali Josip Krpeljević, generalni vikar, Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola i katedralni župnik, kanonici, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova, svećenici iz župa grada Požege i iz drugih dijelova Biskupije te šestorica pitomaca Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu na čelu s Krunoslavom Siroglavićem, koji su završili prvu godinu postdiplomski studija.

Na slavlju su sudjelovali vjeroučitelji i vjeroučiteljice te odgojiteljice u vjeri koji su minulih dana pod vodstvom isusovca Ivana Matića imali duhovne vježbe u Velikoj i požeški gradonačelnik Darko Puljašić sa suradnicima.

Na početku misnog slavlja biskup Antun je svećenicima i nazočnim vjernicima čestitao 21. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije, rekavši da danas želimo Bogu zahvaliti za sve darove koje primamo po našoj Biskupiji. Pozvao je sudionike slavlja da se zajedno s njime prisjete onoga što je papa Ivan Pavao II., utemeljitelj Požeške biskupije, na današnji dan prije dvadeset i jednu godinu odlučio. Potom je Marijan Pavelić pročitao ulomak iz Apostolskog pisma Praeclarum evangelizationis opus o utemeljenju Požeške biskupiju a Ivan Ereiz ulomak iz Apostolskog pisma Ad unum corpus o imenovanju Antuna Škvorčevića prvim požeškim biskupom. Svi nazočni su odgovorili pjevajući biskupijsko geslo »Krist danas i uvijeke, aleluja«.

Nakon pričesti svi nazočni su otpjevali himan »Tebe Boga hvalimo« a biskup je izmolio molitvu za Požešku biskupiju. Potom je generalni vikar Josip Krpeljević u ime nazočnih svećenika i vjernika biskupu Antunu čestitao 21. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije i njegova imenovanja njezinim prvim biskupom. Zahvaljujući na čestitci, biskup Antun je izrekao zahvalnost svojim najbližim suradnicima, svećenicima i svima drugima koji pomažu da se preslavno djelo evangelizacije može ostvarivati na slavonskim prostorima naše domovine Hrvatske. Zahvalio je gradonačelniku i županu te svima ostalima koji su mu prigodom ove obljetnice uputili pisanu čestitku. Također je zahvalio kanonicima na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem na brizi za Katedralu, kao i na drugim područjima. Zahvalivši nazočnima za sudjelovanje na ovom slavlju i udijelivši im završni misni blagoslov, biskup je zajedno sa svećenicima sišao u kriptu Katedrale i ondje u kapeli sv. Ivana Pavla II. uputio molitvu utemeljitelju Požeške biskupije, nakon koje su svi uskliknuli pjevajući: »Sveti Ivane Pavle, moli za nas!«. Slavlje je pjevanjem uzveličao Katedralni zbor kojim je ravnao Mario Večerić, katedralni orguljaš i zborovođa.

Galerija slika