Ispiši ovu stranicu
Subota, 07 Srpanj 2018 15:03

„Sunce na prozorčiću“ uživo iz Etno kuće Bello prezentiralo turizam i grad Pleternicu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

RADIO EMISIJA HRVATSKOG RADIJA 2. PROGRAM – LJETO NA DRUGOM TREĆEG DANA U POŽEŠTINI -

POŽEGA - Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega u suradnji s HRT - 2. Program hrvatskog radija osigurao je trodnevno gostovanje u vrlo popularnoj emisiji „Sunce na prozorčiću“ koja je nastavak u ljetno-turističkom serijalu „Ljeto na drugom“. Emisiju vode odlični i popularni voditelji Mirko Fodor i Andro Tomović. Emisija se emitirala u živo i trećeg dana, subota 7. srpnja iz grada Pleternice, a studio je bio postavljen u restoranu Etno kuće Bello, prvog objekta seoskog ruralnog turizma. Sudjelovali su brojni sugovornici od 9 do 13 sati, a sve je započelo s pleterničkom gradonačelnicom Antonijom Jozić. Ona je odlično iskoristila priliku prezentirati grad, brojne projekte koji su urađeni, a posebno projekti koji se trenutno garde, čak pet gradilišta. Upravo za to što se danas gradi trebalo bi četrdeset godišnjih proračuna, a gardi se zahvaljujući projektima i bespovratnim sredstvima europskih fondova. Posebno je istakla i jedan potpuno turistički projekt, „Trg bećarca“ s Muzejom bećarca koji će biti polazišne točke pleterničkog turizma i svojevrsni bran Pleternice.

O novom turističkom iskoraku, posebno u smještajnim kapacitetima govorila je voditeljica TZ grada Pleternice Marija Šarić. Ona je istakla i sve manifestacije koje Pleternica provodi kroz godinu, posebno lipanjske manifestacije i najavila vrlo važni vjerski turizam koji kroz svoje devetnice Gospi od Suza, u Pleternicu dovede preko sto tisuća posjetitelja.

Kako je današnje „Sunce na prozorčiću“ kao vrlo slušana mozaična emisija koja se sluša na preko 70 frekvencija na cijelom području RH, dijelovima BiH, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije, idealan je prikaz kulture, tradicije sporta, gospodarstva i turizma, ali i gastronomije, iz Etno kuće Bello o svemu nas je upoznao Sebastijan Bello. Kako je sve krenulo prije desetak godina i gdje u budućnost ide Etno kuća, a o gastronomskoj ponudi govorila nam je Đurđica Bello i najavila specijalitete koji se stvaraju u ovoj kući. prije svega osnova za sve je domaća hrana iz vlčastitog uzgoja ili uzgoja susjednih OPG-a.

Predstavio nam se i mladi poljoprivrednik, Ivan Zečević koji se bavi uzgojem povrća na 25 jutara. On je iznio i probleme koji prate jednu ovako veliku proizvodnju kupusnjača, brokule, cvjetače i drugog povrća koje se proizvede a onda ih sve više muče oni koji kupuju to povrće. Nelojalan uvoz povrća u trgovačkim lancima, baš kad dolaze njihovi urodi.

Vrlo aktivna Zavičajna zajednica KUD Rama Pleternica predstavila je svoju udrugu i brojne nastupe. Priču iseljene Rame koju je doživio kao osmogodišnji dječak na guslama je otpjevao Jure Vidakušić. Ženska pjevačka skupina otpjevala je djevojački bećarac, a muška pjevačka skupina muški bećarac.

Vinariju Markota, vinorodne površine i vinski podrum s nekoliko vrlo cijenjenih vina nagrađenih zlatnim medaljama za kvalitetu, predstavili su otac Marinko i sin Marko Markota. Kako su revitalizirali 14 ha vinograda na Starcu, uspostavili put Graševine i ruža, vratili nasade vinograda na 40-tak godina zapuštene lokacije na Klikun, gdje su posadili 20 ha vinograda raznim sortama.

Predsjednik Požeških čuvara baštine Vladimir Protić, istakao je neke od manifestacija koje organizira ta udruga na području grada Pleternice. To je svakako jedinstveno Otvoreno prvenstvo u roštiljanu Gril Slavonica, koje će organizator nastaviti organizirati, zbog izuzetno visokog uspjeha i velikog broja posjetitelja. Odličnim prijemom i ove manifestacije i prezentacije turizma dijela Požeško-slavonske županije Požeški čuvari baštine će nastaviti i dalje. Požeški čuvari baštine najavljuju i neke nove gastro i etno manifestacije na području Požeštine, posebno u mjestima koja za sada nemaju svojih manifestacija.

Galerija slika