Četvrtak, 05 Srpanj 2018 17:05

„Sunce na prozorčiću“ uživo iz Restorana Schon Blick prezentiralo područje grada Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

RADIO EMISIJA HRVATSKOG RADIJA 2. PROGRAM – LJETO NA DRUGOM TRI DANA U POŽEŠTINI -

KUTJEVO / VETOVO – „Sunce na prozorčiću“ ljetno-turistički serijal radio emisija 2. programa HTV – Ljeto na drugom gostuje tri dana u Požeštini, iz koje idu tri dana emisije uživo prezentirajući turizam, gospodarstvo, kulturu, vinarstvo i baštinu. Domaćin emisije je Udruga za kulturu, baštinu i turizam Požeški čuvari baštine, koja je kroz ovu trodnevnu mozaičnu emisiju željela prikazati veći dio Požeštine i brojne manifestacije koje se organiziraju na tom području široj hrvatskoj javnosti.

Prvog dana studio je postavljen u Restoranu i prenoćištu Schon Blick u Vetovu, a predstavljeno je područje grada Kutjeva. Prvi gost u emisiji bio je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir koji je prezentirao sam Grad, a posebno i turističke projekte poput Kuće Graševine kao kapitalni projekt koji će donijeti novu dimenziju turizma u Kutjevo.

Gostovala je i voditeljica ureda Turističke zajednice grada Kutjeva Jasmina Kukić, koja je naglasak u svojoj prezentaciji stavila na vinske manifestacije koje organizira Grad Kutjevo i TZ uz udruge vinara, planinara i druge. Posebno je predstavila i buduću veliku manifestaciju koja se se sprema, a to je Martinje, na kojem se očekuje nekoliko tisuća posjetitelja.

Predsjednik Požeških čuvara baštine Vladimir Protić prezentirao je manifestacije koje organizira ova udruga, ali na teritoriju grada Kutjeva, a to su Švarglijada koju organiziraju s KUD-om Poljadija iz Grabarja, Etno susreti Požeštine, Olimpijada starih sportova, Šokački vašar i Čvarkijadu koju organiziraju na prostoru Izletišta Schon Blick u Vetovu.

Zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović iskoristio je svoj nastup u „Suncu na prozorčiću“ i prezentirao gospodarske i turističke mogućnosti Požeško-slavonske županije. Posebno se osvrnuo na velike kapitalne planove u području turizma koje postaje sve više odrednica razvoja županije, ali i upoznao slušatelje s našim biserom, ostatkom od panonskog mora, Sovskim jezerom, planovima za budućnost tog dragulja slavonskog gorja.

Josipa Miličević je prezentirala Restoran i prenoćište Schon Blick, dok je glavni kuhar pojasnio recepte za fiš paprikaš, pečenog šarana i soma na žaru koje je i pripremao po svom receptu. U nagradnoj igri slušatelj iz Karlovca osvojio je večeru za dvije osobe u ovom restoranu.

Svoje vinarije predstavili su Branko Mihalj i Gojko Soldo, po nekoliko sorti vina koje su ponudili voditeljima Mirku Fodoru i Andri Tomoviću na degustaciju, te prezentirali i brojne nagrade koje osvajaju na natjecanjima za kvalitetu vina. Antun Sontachi uz svoj poznati Kitokret kao poseban vinski brand predstavio je ugostiteljstvo i prenoćište kojim se bavi, te novu vrstu turizma, robinzonski turizam koji nudi u samim vinogradima.

Cijelo vrijeme kroz emisiju zabavljali su slušatelje mladi tamburaši TS De Ghoto, a svoje pjesme, posebno pjesmu Moja graševina, predstavila je Kutjevčanka Ljerka Šestak koja je za tu skladbu napisala tekst i glazbu, a prije nekoliko dana svijet je ugledao i CD s istoimenom pjesmom.

Za kraj predstavili su se OPG Ribičić, Marija, najuzornija seoska žena Hrvatske i proizvođačica domaćeg sira od mlijeka iz vlastitog uzgoja muznih krava, te Ivica, poljoprivrednik i stočar, a sve više i proizvođač slavonskih suhomesnatih delicija.

Sutra emisija „Sunce na prozorčiću“ gostuje u gradu Požegi, a studio će biti uspostavljen u Restoranu Hotela Grgin Dol gdje nas očekuju novi i zanimljivi sugovornici s područja Požege. Požeški čuvari baštine predstavit će svoje manifestacije koje se organiziraju u gradu Požegi, a to su Sarmijada i Sajam antikviteta, koji je prošli tjedan organiziran po 11. puta.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska