Petak, 22 Lipanj 2018 16:00

Dan antifašističke borbe obilježili polaganjem vijenaca u Striježevici

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA POŽEGA ORGANIZIRALA KOMEMORATIVNI SKUP -

STRIJEŽEVICA – Državni praznik Dan antifašističke borbe obilježila je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega komemorativnim skupom u Striježevici. Uz spomenik posvećen antifašističkoj borbi u NOB-u i spomen bisti Nikoli Demonji položili su vijence i zapalili svijeće. Vijence je položila delegacija Antifašista Požega predvođena predsjednicom Katom Holjevac, Antifašista Pakrac-Lipik predvođena Mirjanom Bilopavlović, delegacija Kluba vijećnika SDP-a u Požeško-slavonskoj županijskoj skupštini predvođena predsjednikom Brunom Horvatom, delegacija Požeško-slavonske županije predvođena zamjenikom župana Miroslavom Grozdanićem.

U nastavku skupu od stotinjak antifašista i gostiju, nakon izvođenja Lijepe naše i minute šutnje za sve stradale u RH, obratili su se uzvanici koji su redom dali podršku udruzi koja na ovim prostorima brine o stotinjak devastiranih, srušenih spomenika iz NOB-a, od kojih su neke obnovili isključivo svojim vlastitim snagama, radnim akcijama i dobrovoljnim prilozima. Svi govornici su istakli i dalje evidentan problem ne obnavljanja od strane države spomenika iz NOB-a, a članovi udruga to sami financijski ne mogu realizirati. Još je jako puno razrušenih spomenika, neki od njih su upisani i u državne i svjetske registre baštine, ali nema novih naznaka o njihovoj obnovi. Udruga antifašista će se i dalje brinuti za obnavljanje devastiranih spomenika i postavljanje uništenih spomen obilježja i spomen tabli.

Na komemorativnom skupu izvedeno je nekoliko recitacija u interpretaciji Kazimira Semunovića, prigodni referat o stradanju ovog kraja u 2. Svjetskom ratu i doprinos ovog kraja u NOB-u, a nastupio je i Mješoviti pjevački zbor Udruge Prosvjeta iz Pakraca i Lipika.

S područja Požeštine u 2. Svjetskom ratu poginulo je 3.545 boraca i drugih žrtava fašističkog terora, što je iznosilo oko 5% tadašnjeg broja stanovnika Požeštine, ali na ovom području ubijeno je još oko 3.000 ljudi koji su dovedeni s drugih područja, najviše s Kozare i s područja BiH.