Nedjelja, 17 Lipanj 2018 13:39

Obljetnicu obilježili svečanom sjednicom s priznanjima i pokaznom vježbom spašavanja s građevina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

1893. – 2018. - PROSLAVILI 125 GODINA VATROGASTVA I DVD KAPTOL -

KAPTOL – Vatrogastvo u Kaptolu bilježi zaista dugu tradiciju, a Dobrovoljno vatrogasno društvo Kaptol proslavilo je upravo 125 godina od osnivanja i bogatog rada. Osnovani sada davne 1893. godine, još u pretprošlom stoljeću, uvijek su se borili s nedaćama, turbulentnim vremenima, prebrodili dva svjetska i Domovinski rat, no uvijek ih je krasilo zajedništvo s kojim su i doživjeli sva ova vremena. Borili su se uvijek s nedostatkom financijskih sredstava, nedostatkom opreme i sredstava za gašenje, no uvijek su bili u službi naroda svoje općine i na zadovoljstvo svih gasili požare i spašavali ljudske živote i imovinu.

- Davno su ljudi bili svjesni da je zaštita od požara potrebna, ali tu je pojedinac nemoćan, nego samo kroz zajedništvo, udruženi imali su snage oduprijeti se svim nedaćama i požarima. Danas se to zajedništvo također očituje, ne samo u vatrogastvu, nego i kroz ostale segmente našeg društva, i gdje god je zajedništva uspijevamo ići dalje i razvijati se. Požeško-slavonska županija to je uvidjela i stoga podupire i pomaže vatrogastvo na cijelom području županije pa i u ovoj sredini u Kaptolu, a pomagat će i ubuduće. Da ste danas dobro opremljeni pokazao je endavno, jedan od najvećih požara u vašem kraju, kada ste uspjeli uz upotrebu sve vatrogasne tehnike i ljudstva spasiti veliki dio imovine obiteljskog gospodarstva koje je stradalo u požaru. Danas više ne ide bez silne tehnike i sredstava, koja vi imate, ali nabavljat će se i dalje da budete uvijek spremni – naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević čestitajući vatrogascima i općini Kaptol ovu visoku obljetnicu njihovog DVD-a.

S povijesnim crticama dugim 125 godina sve je kroz prigodni referat upoznao tajnik DVD-a Josip Soudek. Tako smo saznali da se svega dvije godine kasnije, nabavlja zaprežna vatrogasna štrcaljka iz Austrije, koja je i danas ispravna ali služi kao izložbeni primjerak. Izgradili su i vatrogasno spremište, vatrogasni dom, nabavljali i prve motorne pumpe, vatrogasne traktorske cisterne, no pravu renesansu u opremanju potrebnim vatrogasnim i navalnim vozilima doživjeli su tek u slobodnoj Hrvatskoj, posljednjih šest godina. – I evo danas simbolike, prva vatrogasna štrcaljka nabavljena je iz Austrije, a ovih nekoliko godina samo iz donacija austrijske pokrajine Tirol dobili smo više vatrogasnih vozila, a postali smo i prijatelji s vatrogascima iz austrijskog Panzendorfa iz kojega nam je i došla prva donacija vatrogasnog navalnog vozila Stayer. Ovaj krug suradnje s Austrijom nastavlja se u jednom krugu i mi danas ugošćujemo njihovu vatrogasnu jedinicu kao prave prijatelje. No važna je veza da je u samim početcima sve krenulo s potporom tadašnje općine Kaptol, a i danas vatrogasno društvo funkcionira i radi uz pomoć općine Kaptol – istakao je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, koji je obradovao vatrogasce viješću da će se ipak graditi novi vatrogasni dom i vatrogasno spremište, jer na postojećem nema mjesta za proširenje. Kao poklon od DVD-a dobio je lijepo u ukrasni papir umotan, kamen za temelj novog Vatrogasnog doma, za koji se svi nadaju da će biti bar do okrugle obljetnice, ako ne i prije.

Svečane sjednice su uvijek i prigoda za nagrade, priznanja i plakete, pa je tako za visoku obljetnicu DVD Kaptol dobio priznanja i plakete od Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice županije i Vatrogasne zajednice Požeštine. Za 30 godišnji uspješan rad vatrogasnu spomenicu dobili su Vlado Krupanjsky, Tomislav Golić, Damir Svoboda, Dalibor Mikić, Krešimir Vidačić, Mario Poleto i Željko Jicha. Dodijeljene su i zahvalnice najzaslužnijima za proslavu obljetnice, a sva priznanja uručili su predsjednik DVD Kaptol Tihomir Šmitpeter, predsjednik VZ Požeštine Josip Ašenbrener i predsjednik VZŽ Željko Petrović.

Nakon svečane sjednice vatrogasci DVD Kaptol zajedno s pripadnicima JVP Požega, DVD Brestovac i GSS Požega prikazali su pokaznu vježbu spašavanja s građevina i iz provalija i rupa, na zidinama Starog grada u Kaptolu.