Nedjelja, 17 Lipanj 2018 10:58

Najbolji fiš majstor Josip Antolović: Skuhati dobar fiš je tako jednostavno, a tako komplicirano

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

12. FIŠIJADA U PLETERNICI -

PLETERNICA - Održala se i ove godine 12. po redu Fišijada u Pleternici koja je okupila 33 majstora slavonskog fiša. Natjecatelja je bilo iz pet slavonskih županija, domaće Požeško-slavonske, Osječko-Baranjske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske te ekipe iz dviju susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine iz Vareša i Srbije, točnije Vojvodine, Bačke Palanke. Fišijadu je otvorila gradonačelnica Antonija Jozić u društvu svog zamjenika Domagoja Katića. Sva tri prva mjesta, prema ocjeni stručnog suda, otišla su u Brodsko-posavsku županiju, ekipama iz Beravaca, Oriovca i Velike Kopanice. Prvo mjesto i ove je godine, za najbolje skuhani fiš pripalo Josipu Antoloviću iz Beravaca, Danijelu Boraniću iz Oriovca, a treći Josipu Kitanoviću iz Velike Kopanice. I ovogodišnja fišijada, na kojoj se tražila porcija više, bila je u organizaciji, “Pleterničkih čoraka”, grada Pleternice i pleterničke Turističke zajednice.

Josip Antolović iz Beravaca, pobjednik na brojnim natjecanjima u kuhanju ne samo fiša već i čobanca diljem Slavonije i šire i na ovogodišnjoj fišijadi je ponovio kako nema tajne u kuhanju fiša. Riba, vatra, voda, paprika. Rekao je i kako treba znati kada dodavati začine i u kojem omjeru. Iz razgovora doznajemo da je možda jedna od najvećih tajni crvena vrba za koju fiš majstor Josip kaže kako upravo ona daje kratku i brzu vatru koja je potrebna da bi se skuhao dobar fiš. Kroz šalu je prvak u fišu dodao skuhati dobar fiš je tako jednostavno, a tako komplicirano.

Po dovršetku kuhanja fiša i proglašenja pobjednika nastavilo se sa neobičnim i šaljivim igrama u kojima su sudjelovali predstavnici gotovo svih Mjesnih odbora s područja grada Pleternice kojima su se priključile i ekipe iz Vareša i Bačke Palanke. Natjecali su se u nekoliko sportskih disciplina, koje su izgledale "sportski" a znatno više kao zabava za posjetitelje.