Petak, 15 Lipanj 2018 11:26

Požeški odgojitelji prosvjedovali pred Vladom Republike Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

“ZA DOSTOJANSTVENI RAD I STAROST – NE RADU DO 67” -

ZAGREB - Više od 400 zaposlenika u predškolskom odgoju, kulturi i medijima prosvjedovali su u četvrtak na zagrebačkom Trgu sv. Marka kojem se pridružilo i 12 odgojitelja iz tri požeška vrtića. Prosvjedovali su protiv podizanja dobi za umirovljenje iznad 65 godina starosti, prosvjed “Za dostojanstveni rad i starost – ne radu do 67”. Oni odgojitelji koji se iz Požege nisu mogli zaputiti u Zagreb podržali su svoje kolege na više načina, novčano, moralnom i drugom podrškom.

- Ne idemo kako bismo napravili “atomsku bombu” na Markovu trgu, nego dostojanstveno se prikazati državi, i vladi, koliko smo vrijedne ovome svijetu, u odgoju i obrazovanju, te kako treba cijeniti poziv odgojitelja koji je sve više i više podcjenjivan. Pozvani su svi, kao i stručno osoblje te vodstvo, ali tek se nekolicina odazvala i podržala ono za što, mirnim putem, pokušavamo učiniti. Organizirali smo autobus, uz pomoć ljudi koji podržavaju našu inicijativu i apel za dignitet, kojega je još vrlo malo ostalo u ovoj državi, ali vjerujemo kako neće ostati na samoj šetnji s transparentima koje mislimo predstaviti upravo na mjestu koje smo smatrali najpogodnijim za to. Mi smo u Sindikatu odgoja i obrazovanja Hrvatske i puna smo podrška našoj središnjici Sindikatu odgoja, medija i kulture koji se tiče svih nas. Samo još neki nisu shvatili djelovanje jednog i drugog – rekli su nam požeški odgojitelji jučer prije polaska u Zagreb.27939039137 5aff55b164 b

Prosvjed je bio organiziran na razini cijele države. Prosvjednici su u uvjerenju kako još postoji negdje mrvica poštenja, i sluha, onih koji trebaju čuti upravo ono za što se svi oni zalažu.

- Nije lako s posla na put pa ujutro ponovno na posao, ali ako se ne čuje glas “običnog puka”, ako odmahnemo rukom i smatramo kako se to nas ne tiče, tek tada nismo ništa učinili. Ovako mirne savjesti, i zdravog razuma, još uvijek, krećemo u podvig koji će, nadamo se, negdje biti zabilježen, iako u generacijama koje slijede dodali su odgojitelji nastavljajući kako su se pokrenuli jer to njih tiče.

- Mladi odlaze izvan zemlje. Zašto? Naše zdravlje je narušeno već od 30.-e godine. Da je šutnja zlato, bili bismo bogati! Neka čuju oni koji trebaju čuti. Ne pristajemo raditi u uvjetima u kojima vlada nehumanost i mobing. Znanstveno dokazano kako dijete predškolskog uzrasta dnevno pretrči više negoli profesionalni atletičar. Zar netko misli kako bi odgojitelj sa 67 godina mogao ići u korak s tim djetetom. Mi ne mislimo i stoga smo se odlučili javno istupiti. Hvala svima koji su nas podržali i bili uz nas, ako ne fizički, barem u mislima. Vidimo se sljedeći put u još većem broju – zaključili su odgojitelji.27939039427 849a185bd6 b

Glasna prosvjedna povorka ‘oboružana’ zviždaljkama, državnim i zastavama sindikata te transparentima i balonima krenula je od Radničkog doma te stigla do Markova trga. Na transparentima je, uz glavnu poruku prosvjeda, pisalo i “Ne želim na posao ići u peleni i bez zuba”, “Rad po mjeri čovjeka – za bolje uvjete rada odgojitelja”, “I odgojitelji žele uživati u svojim unucima”, “Poštujte naše znanje – odgojitelji prvi učitelji”.

U povorci je koordinatorica sindikalnog organiziranja i učlanjivanja Đurđica Kahlina preko megafona isticala sindikalne zahtjeve – “Stop radu gdje se ne poštuju hrvatski zakoni, stop mobbingu na radu, stop raku na radu, stop radu na crno, stop radu na određeno vrijeme do kraja radnog vijeka”.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: S.K.