Četvrtak, 14 Lipanj 2018 11:43

Svečano obilježena 27. obljetnica osnutka 63. samostalne gardijske bojne Požega

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA / VIDOVCI – Prije 27 godina u Vidovcima pokraj Požege postrojena je prva gardijska postrojba na ovom kraju – 63. samostalna gardijska bojna. Prvi pripadnici garde okupili su se na stadionu u Vidovcima 7. lipnja 1991.godine. Tamo im je mjesec dana bila ujedno i baza za obuku, a zapovjednik im je bio Miljenko Crnjac. Nakon osnutka 123. brigade, u jesen 1991. godine, pripadnici 63. bataljuna postaju dio te brigade u sklopu 1. bojne. Kroz postrojbu je prošlo više od 600 branitelja koji su sudjelovali u svim akcijama Hrvatske vojske, od Vukovara pa do Bljeska i Oluje.IMG 0158

Udruga ratnih veterana te gardijske bojne obilježava ovaj dan i prisjeća se svih onih koji su bili sudionici te postrojbe, a posebice onih koji su svoj život ugradili u temelje hrvatske države.

Za sjećanje i ponos na poginule i njihovu nemjerljivu nesebičnost položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomenik poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi, a potom i kod spomenika u Vidovcima.IMG 0175

Počast su odali njihovi suborci, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Požege te Požeško-slavonske županije, Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane, vojarne, policije, mještani Dervišage i Vidovaca te NK „Dinamo" Vidovci Dervišaga. Svečanost je uveličana molitvom koju je predvodio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja Branko Šipura.

Nazočne je pozdravio predsjednik Udruge ratnih veterana Dragan Valenta, a prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.42728327862 5470c319f2 b

- Osobno sam vezan za ovo mjesto ponosa i slave. Nije bez razloga izabrano da upravo ovdje bude prva vojarna ZNG. Ovdje je narod koji je znao što treba, kada i kako. Posebno mi je drago da nas je ovdje svake godine sve više. Na nama političarima je da se pobrinemo i omogućimo, da naša i vaša djeca, svi mi živimo bolje i kvalitetnije u Hrvatskoj za koju ste se borili, koju smo dužni čuvati i razvijati. Isto tako, na nama je da se ponosimo s ovom zastavom i s ovom postrojbom. Nemojte da na praznike ne budu hrvatski barjaci na našim kućama. Naši dečki su zaslužili da se ponosimo njima, ovom domovinom za koju je 18 tisuća Hrvatica i Hrvata dalo svoj život. Nemojmo zaboraviti da narod koji ne pamti svoju povijest radi iznova iste greške i neće imati budućnosti. Grad Požega ponosi se time da je baš na ovom području osnovana prva vojarna 63. samostalne bojne ZNG, ponosni smo i vjerujte da ćemo i dalje pomagati rad svih udruga koje promiču hrvatsku povijest i slavu Domovinskog rata. Citirat ću prvog predsjednika – sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što! - poručio je gradonačelnik Puljašić.

42728328242 c55313ba78 b

Ispred Ministarstva branitelja okupljenima se obratio i umirovljeni general Zvonko Peternel.

- Posebna mi je čast biti među vama braniteljima koji ste bez razmišljanja ostavili svoje obitelji i domove te u presudnim i neizvjesnim trenucima organiziranja otpora i obrane hrvatske opstojnosti hrabro i odlučno stali na branik svoje domovine. Vi, veterani 63. samostalne bojne, svoja ste junačka djela i odanost domovini dokazali u najtežim trenucima stvaranja hrvatske države i stoga cijela Požeština, Slavonija, kao i cijela Hrvatska može i mora biti ponosna ulogom hrvatskih branitelja 63. samostalne bojne u stvaranju lijepe naše i jedine nam domovine Hrvatske - poručio je Peternel.

- Čast je danas biti ovdje na proslavi ovog značajnog događaja. Hrvatska mladost je dala krv za slobodu jer su temelji države stvoreni u ratu, a naša je obaveza da samo kažemo istinu o tim zbivanjima-kazao je župan Alojz Tomašević.df2b81f966f5306494fb35669df1dc2e XL

U programu obilježavanja sudjelovali su i učenici OŠ Antuna Kanižlića, područne škole Vidovci, koji su svojim literarnim radovima pokazali što znaju o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima.

Zbog kišnog vremena izostao je nogometni turnir braniteljskih udruga, a druženje sudionika proslave i veterana potrajalo je u društvenim prostorijama NK Dinamo do večernjih sati.

Tekst: D.K. Foto: Kronika požeško-slavonska