Petak, 08 Lipanj 2018 08:57

Medalje za posebne zasluge HVZ primili Josip Ašenbrener i Zlatko Zerdim

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REDOVNA SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Održana je redovna izvještajna godišnja skupština Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije na kojoj su prihvaćen sva izvješća o radu u prošloj godini, koje je na video prezentaciji podnio predsjednik VZŽ Željko Petrović. Usvojen je plan rada za 2019. godinu. Dosadašnji županijski vatrogasni zapovjednik Josip Ugrin verificiran je za dužnost županijskog zapovjednika većinom glasova, a konačno imenovanje po Zakonu o vatrogastvu treba još donijeti požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.. Gosti skupa bili su Milan Šuster, izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice, Teodor Fricki, počasni predsjednik HVZ, zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, te gosti iz vatrogasnih zajednica desetak županija.

- Imamo 56 DVD-a i 2 JVP-e (JVP Grada Požege i JVP Požeško-slavonske županije), a izmijenila se struktura članstva u društvima, te po zadnjim pokazateljima djeluje 3.262 članova ( u 2016. godini 3.489 članova), što je manje za 227 članova, a razlog je veliki broj vatrogasaca koji su otišli raditi u druge županije i nažalost izvan RH pri čemu su od tog broja 142 žene- istakao je Petrović, te je govorio o nabavi vozila i opreme, posebice donacijama Vlade Tirola koja je do sada darivala vozila ovdašnjim vatrogascima vrijedna 1,7 milijuna eura.

Zbog malih proračuna gradova i općina nije realno očekivati nabavke novih vozila, dok se kvalitetnije ne riješi financiranje vatrogastva kroz decentralizirana sredstva. Posebice je izražen nedostatak osobne i zaštitne opreme, jer od 3.262 aktivnih članova svega oko tisuću imaju pravilnu osobnu i zaštitnu odjeću te još oko 200 vatrogasaca posjeduje doniranu rashodovanu zaštitnu opremu (uglavnom samo zaštitne jakne), dok svi ostali rade na intervencijama u neadekvatnoj zaštitnoj odjeći Potrebe za zaštitnom opremom su daleko veće, što je utvrdio i inspekcijski i stručni nadzor nadzornika za vatrogastvo obavljen u stožernim DVD-ima i JVP te ostalim manjim društvima.

Vatrogasna zajednica županije je u izvještajnom razdoblju poklanjala izuzetnu pažnju preventivnim aktivnostima, a posebice informativno-promidžbenim aktivnostima. Mada se može još dosta toga učiniti u razvoju vatrogasne organizacije i zaštite od požara konstatirano je da su vatrogasci učinili veoma mnogo, a s kolikim financijskim sredstvima su raspolagali, rezultati su više nego odlični, jer su često u realizaciji aktivnosti morali biti mađioničari. Premda još uvijek bez potrebite osobne, zaštitne i skupne vatrogasne opreme i sredstava za redovite aktivnosti, s postojećom opremom i kadrovima vatrogasci županije su dostojno, požrtvovno, stručno i uspješno obavljali zadatke na spašavanju ljudi i imovine od požara, preventivne zaštite i gašenja požara, te sudjelovali u mnogim promidžbenim aktivnostima, javnim, političkim, športskim i kulturnim manifestacijama, a pokazali su i potrebitu solidarnost kroz uključivanje postrojbi, vozila i druge tehnike kao pomoć u bilo kojim većim intervencijama požara i drugih događaja na priobalju i kontinentalnom djelu zemlje.

- Stoga ponovno pozivamo sve dobronamjerne štovatelje vatrogastva, a posebice gradonačelnike, načelnike i saborske zastupnike iz naše i drugih županija koji navedenim prijedlozima konačno dobivaju mogućnost normalnijeg financiranja i učinkovitijeg rada da ulože dodatni napor i trud u potpori i ostvarivanju gore navedenih prijedloga glede donošenja novog Zakona o vatrogastvu - zaključeno je u izvješću.

Rad skupštine pozdravio je u ime županijskih zajednica Nikica Mužević iz Osječko-baranjske županije, te Slavko Marinac, rukovoditelj Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Požega, kao i Milan Šuster, predstavnik HVZ koji je pohvalio rad požeških vatrogasaca i najavio poboljšanja donošenjem Zakona o vatrogastvu što podrazumijeva financijsku decentralizaciju.

- Na nama je da vodimo brigu o mladima i osposobljavanju kako bi se zaustavilo raseljavanje, a vatrogastvo ima perspektivu jer treba državi, tako da očekujemo više sredstava za njega - istakao dožupan Željko Jakopović pohvalivši plodan rad.

Dvojici istaknutih vatrogasaca dodijeljene su diplome i medalje za posebne zasluge, a primili su ih Josip Ašenbrener iz Kutjeva i Zlatko Zerdin iz Lipika. Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska