Petak, 01 Lipanj 2018 13:19

Održana redovna Izborna Skupština i imenovano novo predsjedništvo

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGU PROIZVOĐAČA SLAVONSKOG MEDA ČINE MEDARI IZ PET SLAVONSKIH ŽUPANIJA -

POŽEGA – Uz domaćinstvo požeških članova i Požeško-slavonske županije održana je redovna Izborna Skupština Udruge proizvođača Slavonskog meda u dvorani HGK. Dosadašnji predsjednik Željko Vrbas nedavno je postao predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, te je morao tražiti razrješenje s dužnosti, jedan član predsjedništva je odselio a jedan tragično poginuo, te su se morale napraviti popune novog predsjedništva udruge.

Od početnih 44 člana koja su upisana prilikom osnivanja udruge, danas brojim 56 članova s područja svih pet slavonskih županija, Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska županija i nekoliko gradova i naselja iz Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.
Osim što je trebalo popuniti članove u predsjedništvu Udruge, cilj je bio i obavijestiti sve članove da je Udruga uspjela u svojoj ideji i zadatku koji se je postavila pred sebe, a to je zaštita Slavonskog meda i dobivanje Europske oznake zaštite izvornosti. Sada se kreće s postupkom certificiranja svakog pojedinog člana i njegovih proizvoda i meda, te pojačane marketinške aktivnosti s novim imenom i markicama. - Dobivanje potvrde o sukladnosti prvi je korak da bi svaki pčelar mogao proizvoditi „Slavonski med“ i kao takvog ga deklarirati, biti nadziran te tako ući u krug vrhunskih proizvođača meda budući da upravo slavonski medovi imaju najstrožu parametriju trenutno priznatu u Republici Hrvatskoj. Medari samo s ovog područja mogu stavljati originalnu markicu „Slavonski med“, mora se proizvesti isključivo na području koje je određeno, na tom području mora se i puniti. To su vrlo strogi uvjeti proizvodnje koji će se strogo kontrolirati, ali će se zato znati da iza imena „Slavonski med“ stoji i kvaliteta i sigurna sljedivost proizvoda od njenog nastanka u košnici do pakiranja – istakao je dotadašnji predsjednik Željko Vrbos i naglasio da se u Udrugu mogu učlaniti pojedinci proizvođači meda ili čak i čitave udruge, jer jedino ova Udruga sada ima certifikat za „Slavonski med“ i svi koje se žele prodati pod tim imenom moraju slijediti stroga pravila upisnika, kontrola i cijelog procesa proizvodnje.

Za novog predsjednika izabran je jednoglasno Dalibor Vidaković, a popunjena su i mjesta u Predsjedništvu, vodeći računa da budu zastupljeni svi proizvođači po svim županijama. Tvrtka ovlaštena za kontrolu proizvođača meda održala je edukaciju kako voditi sve potrebne zapisnike i evidencije, kako postupati s košnicama kod seljenja, ne smiju seliti izvan područja Slavonije, kako proizvoditi med iz saća, bez zagrijavanja, samo u uređajima za centrifugalno vrcanje meda, medu se ne smiju dodavati nikakvi dodatni sadržaji, čak i pakirnica meda mora biti na području Slavonije, a i prihrana pčela može se vršiti samo sa šećerom proizvedenim u tri slavonske šećerane, Županja, Osijek, Virovitica koji je napravljen od domaćih sirovina.

U ime Požeško-slavonske županije koja je dala potporu u radu ove udruge, pčelare je pozdravio zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, koji je pohvalio rukovodstvo udruge koji su ustrajali i uz velike napore uspjeli sa ovom zaštitom imena i proizvoda „Slavonski med“. To će svakako puno značiti za veliki broj malih pčelara koji će na taj način dobiti jedan brand pod kojim se mogu nastupiti na tržištu. Jakopović je pozvao medare da se svakako prijave na mjere i ostvare sredstva koja EU daje za sve potrebne kontrole koje moraju proći i platiti u kontrolnom četverogodišnjem ciklusu. Svakako mogu ostvariti i sredstva za marketinške djelatnosti te proširenje svojih proizvodnih kapaciteta. Obećao je punu podršku županije i dalje.

Na završnom dijelu svim članovima predsjedništva koji su završili jedan veliki posao, dotadašnji predsjednik Vrbos uručio je poklone, satove s logotipom udruge.