Nedjelja, 27 Svibanj 2018 21:19

Čuvajmo običaje zavičaja prikazalo 12 folklornih i pjevačkih društava

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

28. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA VELIKA 2018. -

VELIKA – KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike bio je domaćin 28. Međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ Velika 2018. Smotra je organizirana pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Požeško-slavonske županije i općine Velika.

Sve je započelo povorkom kroz cijelu Veliku na čijem čelu su bile jahačice na konjima, Veličke mažoretkinje i djeca iz Dječjeg vrtića Velika u narodnim nošnjama.

Slijedili su domaćini KUD Ivan Goran Kovačić i 11 gostujućih folklornih društava i pjevačkih skupina, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, KUD „Šijaci“ Biškupci, Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, HKUD „Matija Gubec“ Tavankut Vojvodina, KUD „Vesela Šokadija“ Gundinci, HKUD Dubrave Aladinići BiH, KUD „Klokotič“ Klokotič iz Rumunjske, Radničko kulturno-umjetničko društvo „Rudar“ Raša, Ženski vokalni sastav „Koralde“ iz Zagreba, KUD „Jasen“ iz Šaptinovaca, Ženska pjevačka skupina Bećaruše iz Podvinja, Muška pjevačka skupina „Veseli Šokci“ iz Slavonskog Broda i KUD „Dukat“ Vladislavci.

Društva su na nekoliko postaja kroz Veliku izvela dio svog repertoara, a dočekivali su ih Veličani ispred svojih kuća iznoseći slane i slatke delicije i okrjepu. U nastavku su u velikom šatoru izveli svoj program priređen za smotru. Mnogi od društava, kako je istakao voditelj Branko Uvodić i predsjednik veličkog KUD-a Stanko Raguž, više nisu domaćini, jer mnogi od njih u Veliku dolaze i više od 15 puta. Zajedno s njima a i svim Veličanima i njihovim gostima u dane smotre ova smotra je i opstala punih 28 godina, a bit će još i veća.

Brojni posjetitelji su svojim burnim pljeskom pozdravili sve nastupe folkloraša, a među njima bili su i uzvanici općinskog načelnika Vlade Bobana, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha. Nakon programa slijedilo je druženje u vatrogasnom domu svih sudionika uz domjenak.