Petak, 25 Svibanj 2018 13:29

Erasmus + učenicima donio nova iskustva iz Turske

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

EKONOMSKA ŠKOLA POŽEGA SUDJELOVALA U JOŠ JEDNOM PROJEKTU MOBILNOSTI -

POŽEGA – Učenici Ekonomske škole iz Požege upravo su se vratili s projekta mobilnosti Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. za inovacije i razmjenu dobre prakse, s kojim su gostovali u sličnoj školi u Turskoj. U Istambulu su bili 5 dana i mogli usporediti način školovanja, način života mladih i ostalih građana Turske. Prije toga u sklopu projekta boravili su u Poljskoj, Portugalu, Cipru i Mađarskoj, ali i ugostili učenike srednjih škola iz tih zemalja.

Erasmus+ projekt Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. za inovacije i razmjenu dobre prakse, u biti je nastojao potaknuti učenike na razvijanje čitalačkih navika i aktivnije služenje engleskim jezikom. Nastavnici su u sklopu projekta polazili brojne treninge i seminare te stekli uvid u 5 europskih obrazovnih sustava. Kroz dvije godine, koliko je projekt trajao upriličeno je 6 mobilnosti, u svaku od škola partnera. Iz Istambula još uvijek puni dojmova vratili su se tri učenika i o tome nešto rekli požeškim medijima.

Početkom svibnja učenici i nastavnici uključeni u projekt susreli su se posljednji put u Istanbulu u Turskoj, odakle su se vratili puni impresija i pozitivne energije o čemu su novinarima govorili učenici trećeg razreda Valentina Grbeš i Alen Stojanović te učenik drugog razreda Tomislav Marić.

Valentina Grbaš, učenica 3.b razreda, smjer ekonomist: - U Turskoj je bilo odlično, to je jedno nezaboravno iskustvo. Sviđaju mi se njihove građevine, grad je prelijep, a Turci su kao domaćini vrlo ljubazni i pristupačni. Škola je velika, ali pomalo zastarjela. Ima dosta sličnosti, imaju puno predmeta kao i mi, no oni nemaju smjerove, svi završavaju nešto slično našoj gimnaziji. Ocijene nemaju od 1 do 5 već imaju bodove – od 50 bodova što je dovoljan pa sve do 100 bodova koji su kao naš odličan. Valentina je već bila na nekoliko mobilnosti.

Alen Stojanović, učenik 3.b razreda, smjer ekonomist: - Nisam očekivao tako lijepo iskustvo. Odlični su domaćini i to nam se najviše dojmilo, pokazali su nam sve znamenitosti koje smo poželjeli vidjeti. Meni je ovo treća službena mobilnost u dva različita projekta i po meni je ovo možda najbolja na kojoj sam bio. Najveća vrijednost su svakako ostvarena prijateljstva koja će ostati dugoročna, te upoznavanje različitih kultura i nacija. Doista se puno može saznati u tih, ne tako dugačkih pet dana, ali stvarno ispunjenih pet dana.

Tomislav Marić učenik 2. razreda, smjer hotelijerski tehničar: - To mi je najljepše iskustvo u životu. Turska je prelijepa zemlja, tržnice su bogate i živopisne, a hrana je posebna. Ima puno turista koji su došli zbog religijskih objekata, a cijene su vrlo pristupačne, posebice u hotelima, to su određene razlike koje sam primijetio u odnosu na hrvatsku turističku ponudu. Tomislav je bio prvi puta na jednoj školskoj mobilnosti.

Ekonomska škola već nekoliko godina uspješno sudjeluje u projektima mobilnosti Erasmus +, a ohrabreni uspjesima već su se natjecali za novi projekt. Pod nazivom „Korak naprijed“, za koji je školi odobrena financijska potpora u iznosu od 84 tisuće Eura. - Projekt je odobren od Europske komisije i razlikuje se od dosadašnjih. Riječ je o projektu KA1 tipa koji će omogućiti učenicima četverogodišnjih obrazovnih profila naše škole, ekonomistima, komercijalistima, upravnim referentima i hotelijersko-turističkim tehničarima, obavljanje stručne prakse u inozemstvu, u gradu Torquayu u engleskoj pokrajini Devon. Školi je prethodnih godina već dvaput odobren ovakav tip projekta i naši su hotelijeri putovali u dva navrata u Irsku, no ovaj smo put tražili mobilnost za veći broj učenika različitih profila i projekt je Europska komisija odobrila. Projekt se provodi kroz školsku godinu, 2018./19., a omogućit će mobilnost 34 učenika podijeljenih u dvije skupine: prva će putovati u siječnju, a druga u travnju 2019. – istakla je voditeljica projekta Lidia Gerstman, prof.