Četvrtak, 24 Svibanj 2018 13:09

Danom otvorenih vrata prikazali rad udruge i pozvali slijepe i slabovidne osobe da im se pridruže

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA SLIJEPIH GRADA POŽEGE I POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Udruga slijepi grada Požege i Požeško-slavonske županije otvorila je svoja vrata podom Dana otvorenih vrata udruga u cijeloj Hrvatskoj koje inicira Ured za udruge RH. Želja im je bila prezentirati rad svoje udruge, način rada i boravka u prostorijama udruge, te građanima, široj javnosti i posebno slijepim i slabovidnim osobama približiti rad Udruge, pozvati na učlanjenje.

Udruga slijepih djeluje na području grada Požege i županije preko pola stoljeća, a uz dugu tradiciju u svojim prostorijama u Sokolovoj 5 nudi cijeli niz aktivnosti za slijepe i slabovidne osobe, od kulturnih, sportskih, zabavnih. Udruga provodi i niz projekata kojima poboljšavaju kvalitetu života svojih članova, povećavaju uključenost slijepih i visoko slabovidnih osoba u lokalnu zajednicu od interesa za opće dobro. Dan otvorenih vrata je i prilika da se građani i slijepe osobe uključe u brojne kreativne projekte i programe ali i da se građanima ukaže na mogućnost volontiranja u Udruzi na pomoći slijepim i slabovidnim osobama, za što su iskazane velike potrebe.

- Uz prezentaciju brojnih pomagala za slijepe osobe i opreme za slijepe i slabovidne osobe koje koriste u životu, posebno će mo im prezentirati na koji način se mogu informirati preko web medija, kako lakše čitati knjige, pratiti vijesti i drugo. Slijepe osobe se koriste kompjuterima i pametnim telefonima, a prilikom pregledavanja koriste se programom Lana s kojim sve tekstualne stranice pretvaraju u čitani tekst na hrvatskom jeziku. Na taj način osim vijesti i portala čitaju i knjige iz požeške knjižnice koja ima oko 2.600 naslova za slijepe i slabovidne osobe. Imaju i optičko povećalo za slabovidne koje im može povećati tekst ili detalje tiskanog materijala na zadovoljavajuću veličinu – istakao je predsjednik Udruge Zdravko Čop.

Udruga ima i nekoliko sekcija, od kojih sportska sekcija posjeduje i nekoliko aparata za bavljenje sportom i rekreacijom, a najpopularnija je kuglana i glasovni pikado. Udruga već neko vrijeme provodi i nekoliko projekata tijekom godina. – Jedan od projekata koji provodimo je „Vidjeti tuđim očima“ kroz koji članovi udruge dobivaju asistenta koji ih vodi kod liječnika, u trgovačke cente, na kulturna i druga događanja. Projekt financira Europski socijalni fond a 16 članova imaju na raspolaganju dva asistenta koji im pomažu ovisno o njihovim potrebama. Dva pratitelja sufinancira Ministarstvo za demografiju koji pomažu u svakodnevnim potrebama svim članovima – dodao je Zdravko Čop, koji je sa svojim asistentima pokazao i donaciju, bicikli za dvoje, s kojim planiraju ići ina Požešku Biciklijadu u okviru priredbe Požega - Zdravi grad.