Srijeda, 23 Svibanj 2018 08:35

Prijedlog za imenovanje županijskog vatrogasnog zapovjednika dobio samo 6 glasova

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA VATROGASNE ZAJEDNICE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije održala je zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nadzornog odbora uoči Skupštine VZ Požeško-slavonske županije. Uz izvješće o aktivnostima Zajednice usvojen je i financijski plan za 2018. godinu koji u odnosu na prošlu godinu ima više sredstava, te su tako pojačane i neke aktivnosti, posebno na obučavanju, vježbama i radu s mladima u vatrogasnoj organizaciji.

Kako su do sada uglavnom održane sve skupštine DVD, što je i uvjet da se može kao posljednja organizirati Skupština VZ Županije, sastavljena je Radna grupa koja bi trebala utvrditi zašto još nisu održane skupštine DVD Knežci i DVD Frkljevci na području grada Pleternice. Zaključeno je da se u tim sredinama pomogne da ta društva ne prestanu s radom, jer imaju zakonsku obvezu održati svoje skupštine. Potrebnu pomoć treba tražiti i od grada Pleternice i pleterničke gradonačelnice Antonije Jozić da ne dođe do zakonskog gašenja tih društava jer su DVD vrlo bitni za te sredine, kako u protupožarnom smislu, a tako i kao nositelji društvenog rada u tim sredinama.

Najviše diskusije i vrlo oprečnih diskusija izazvala je 9. točka dnevnog reda, prijedlog za imenovanje županijskog vatrogasnog zapovjednika. U proteklom mandatu tu dužnost je obavljao Josip Ugrin, no nije dobio podršku župana Alojza Tomaševića, koji je nezadovoljan njegovim radom, a posebno netransparentnošću tog rada. Otvoreno nepovjerenje na sjednici iskazali su i neki članovi Predsjedništva koji mu zamjeraju upravo kontra djelovanje od nekih dogovorenih smjernica, posebno njegovo sabotiranje rada oko formiranja Županijske profesionalne vatrogasne postrojbe, te niz drugih problema. Kako je on za sada kao vršitelj dužnosti zapovjednika, bio i jedini kandidat Predsjedništvo se trebalo suglasiti o njegovoj kandidaturi, da se onda jedinstveno s takovim prijedlogom ide na Skupštinu VZ Županije, s time da na kraju tu odluku svakako mora potvrditi župan Tomašević, temeljem članka 17. Zakona o vatrogastvu..

Nakon glasovanja Josip Ugrin je dobio samo 6 glasova za, uz 4 glasa protiv i 2 suzdržana glasa. Uz tako polariziranu potporu i ne baš dobro mišljenje o njegovom dosadašnjem radu taj prijedlog ide na Skupštinu i tek će se vidjeti kako će proći. Vrlo nezadovoljan Ugrinovim radom i do sada, požeško-slavonski župan Tomašević sigurno neće biti oduševljen ovako malom potporom Vatrogasnom zapovjedniku županije, koji treba upravljati svim vatrogasnim snagama na području županije i odlučivati o nekada vrlo važnim akcijama na zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara. Posebno se to odnosi i na djelovanje u elementarnim nepogodama i akcidentima kada se traži vrlo brzo, točno i profesionalno djelovanje.

Tekst/foto: Kronika Požeško-slavonska