Srijeda, 26 Rujan 2012 13:29

Žele urediti staru crkvu

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

STANOVNICI LATINOVCA ZAJEDNIČKIM DRUŽENJEM PROSLAVILI ASFALTIRANJE ULICE -

LATINOVAC - Stanovnici sela Latinovca zahvaljujući Vijeću srpske nacionalne manjine općine Čaglin uz prigodan su program i zajedničko druženje minuloga vikenda proslavili modernizaciju dijela ceste kroz svoje naselje.

- Vijeće srpske nacionalne manjine u suradnji s općinom Čaglin realiziralo je asfaltiranje jedne ulice u Latinovcu. Završetak radova bio je povod za naše okupljanje. Ovdje ima i Hrvata i Srba a tu su nam i prijatelji iz Bosne i Hercegovine koji ovdje dolaze na kamp. Problema ima jer mi živimo na selu. Ti su problemi naši zajednički problemi. Naime stanovništvo je starije i pomalo pasivno. Drago mi je što smo se sada uspjeli svi okupiti -istaknuo je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine općine Čaglin Predrag Kusić dodajući kako su mlađi ipak spremni pokrenuti određene projekte ali da ih onda i oni koji odlučuju moraju poduprijeti jer bez toga neće biti ničega.

Kustić je najavio i druge aktivnosti među kojima će biti i uređenje tamošnje crkve koja je preživjela sve ratove. - Ja bih htio da ta crkva postane simbolom našeg suživota. Ona je uvijek zvonila za sve mrtve i Srbe i Hrvate. Na žalost vrijeme je napravilo svoje i crkvu danas treba obnoviti. Iskreno se nadam da ćemo to svi zajednički učiniti – rekao je Kustić, dodajući kako se samo zajedničkim snagama puno toga može učiniti.

Zadovoljan realiziranim projektom i zajedničkim druženjem svih mještana bio je i načelnik općine Čaglin Ivan Đurina. - Uspjeli smo u suradnji s mnogim udrugama i samim mještanima. Projekt je realiziran preko Ministarstva regionalnog razvoja. Iako se radi o dijelu ceste ona puno znači ovdašnjim stanovnicima. Inače Vijeće srpske nacionalne manjine u Čaglinu je vrlo aktivno i imamo dobru suradnju - rekao je Đurina dodajući kako će dobri projekti uvijek imati potporu općine pa tako i projekt uređenja pravoslavne crkve.

Unatoč poznim godinama svečanosti u selu nazočio je i 98-godišnji Stevo Stanisavljević najstariji stanovnik čaglinskoga kraja. - Recepta za dugi život nema. Uvijek sam živio skromno i nikada nisam ni pomislio da ću dočekati ovolike godine. Kad sam bio mlad i kad bi mi netko rekao da ima 60 godina pomislio bih Bože koliko je taj čovjek star. A sada ja eto skoro stotinu imam. Cijeli sam život tu proveo. Rođen sam u Velikom Bilaču a eto tu sam se skrasio. Godine su sustigle i ne mogu više sam. Paze me i pomažu. Nije mi teško. Sve imam ali imam i puno godina - kaže Stanisavljević dodajući kako se on uvijek rado prisjeća Latinovca iz svojih mlađih dana jer je tada selo bilo puno življe a u svakoj je kući bilo barem petoro-šestoro ljudi dok je danas većina kuća prazna.

Uz seoski dom priređen je i kulturno umjetnički program kojeg su izveli članovi folklorne skupine Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Okučana. Oni su izveli nekoliko pjesama i plesova uz tamburaški sastav. Uz čelnike općine Čaglin, zamjenika župana za gospodarstvo Željka Jakopovića svečanosti i druženju nazočili su svi mještani Latinovca. (V.Re.)