Srijeda, 16 Svibanj 2018 12:54

Cilj je osnažiti i poticati na aktivno sudjelovanje slijepih žena u lokalnoj zajednici

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA DOMAĆIN 15. SUSRETA SLIJEPIH ŽENA HRVATSKE POVODOM MAJČINOG DANA -

POŽEGA - Udruga slijepih Grada Požege i Požeško slavonske županije ove godine organizirala je obilježavanje Majčinog dana, a sudionice manifestacije povodom Majčinog dana bile su slijepe i visoko slabovidne majke i žene iz cijele Republike Hrvatske od Pule do Slavonskog Broda. Susret se organizira svake godine u jednoj od 27 temeljnih udruga Hrvatskog saveza slijepih.

Ovi susreti za cilj imaju cilj osnažiti i poticati na aktivno sudjelovanje slijepih žena u lokalnoj zajednici, identificirati i osnažiti slijepe žene te njihove mentalne, emocionalne i fizičke kapaciteta za kvalitetniji i zdraviji život, ovogodišnji susret okupio je članice 8 udruga s područja cijele Hrvatske.

Pokrovitelj susreta bila je Požeško slavonska županija i Grad Požega a supokrovitelj tradicionalno kao i svake godine Hrvatski savez slijepih.

Na početku susreta ispred Udruge slijepih pozdravio je Zdravko Čop, dok se ispred Grada Požege okupljenima obratio Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika. Prigodnim riječima sudionicama se obratila i voditeljica ovogodišnjeg programa i članica Povjerenstva za žene Hrvatskog saveza slijepih gospođica Nevenka Jonjić.

Za sve sudionice nakon ručka uslijedile su i dvije interaktivne radionice u Udruzi.

Voditeljica prve radionice bila je gospođa Marija Krip diplomirani psiholog, a tema radionice bila je „Prijateljstvo i sreća“.

Drugu radionicu o duhovnoj duši i hagioterapiji održala je profesorica psihologije Ana Matković voditeljica Centra «Pro vita et familia».

Sljedećeg dana, u nedjelju sudionice su u pratnji turističke voditeljice Mirjane Gunčević upoznate s kulturno povijesnim i sakralnim znamenitostima našega grada i osobama koje su djelovale na kulturnom prosvjetiteljskom i istraživačkom području i tako upisane u povijest ove sredine.

Kroz požešku katedralu i njenu riznicu i Dijecezanski muzej sudionice je provela voditeljica povijesne knjižnice požeške biskupije gospođa Nikolina Mandić.

- U tijeku ovog susreta za prijevoz i pomoć u kretanju i sudjelovanju u aktivnostima susreta sudionicama su na raspolaganju bile videće pratiteljice Ivana Štefanac i Marija Pavković čiji rad financira Ministarstvo za demografiju i Europski socijalni fond, a pomoć sudionicama susreta pružali su i volonteri naše Udruge.

Sudionice su se zahvalile na organizaciji i gostoprimstvu domaćinima i organizatorima, videćim pratiteljicama te u kasnim popodnevnim satima uputile svojim domovima – istaknuo je Zdravko Čop.

Požeška udruga slijepih osnovana je 1954.godine. Prva je organizacija osoba s invaliditetom osnovana na ovim prostorima. Zbog dugogodišnjih uspješnih aktivnosti i rezultata udruga je prepoznata i uvrštena u ROP-Partnerski odbor, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje kao predstavnica organizacija civilnog društva. Mnogima je kasnije osnovanim udrugama postala uzor i oslonac u početničkom radu. Do sada je uspješno provela niz projekata, tako da danas ima dvoranu za edukacijske, kulturne i društveno zabavne, aktivnosti, računalna prostorija s prilagođenom opremom te opremljenu dvorana za sport i rekreaciju.

Tekst/foto: Grad Požega