Ponedjeljak, 14 Svibanj 2018 10:35

Učenici Tehničke škole posjetili požeške medijske kuće

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OBILJEŽAVANJE DANA MEDIJSKE PISMENOSTI -

POŽEGA - Obilježavajući Dane medijske pismenosti, učenici Tehničke škole proteklog tjedna posjetili su požeške medijske kuće Radio Soundset Požega, Radio Vallis Aurea i tjednik Kronika požeško-slavonska.

U posjetu, za vrijeme nastave računalstva, sudjelovali su učenici 1.e, 1.f i 2.e razrednog odjela, članovi INFO kluba Tehničke škole te profesori Davor Ljubić, Hrvoje Mikolčević i Marina Mirković.

- Bilo je uzbudljivo ući u moderni tonski studio kao i vidjeti razne uređaje koji pomažu u tisku brojnih sadržaja - rekla je prof. Marina Mirković.

Radio Soundset Požega je najstariji radio naše Požeško – slavonske županije. Slušateljima pruža informacije, zabavu i glazbu kroz pažljivo posložen program kojeg osmišljavaju i vode tri djelatnika. U radu koriste suvremenu opremu odnosno digitalni program koji slaže glazbu i pomaže u vođenju rasporeda emisija. Učenike je s poslom voditelja programa upoznala gospođa Danijela Oroz uz pomoć gospodina Mladena Topića.

Radio Vallis Aurea djeluje od 1994. godine, a Slavenko Čuljak, glavni urednik, radi na njemu od početka i učenicima je bio domaćin u predstavljanju njihova rada. Opremljeni su najkvalitetnijim broadcast uređajima te slušateljima i klijentima pružaju vrhunsku uslugu. Automatizacijom i modernizacijom programa postali su jedan od najmodernijih radija u Slavoniji. Novi suvremeni tonski studio privukao je pažnju učenika. RVA ima 6 djelatnika i timskim radom ostvaruju zadatke potrebne za neometani rad programa: vijesti, snimanja uživo, reklamni spotovi, glazba. Uskoro slave svoj 24. rođendan uz koncert u gradu. Poželimo im još mnogo uspješnih godina u eteru!

Projekt «Kronika» požeško-slavonska, neovisni tjednik na području županije Požeško-slavonske pokrenut je 2001. godine. Bili smo u posjetu dok se završavala priprema za tisak 818. broja u kojem su objavljena i dva članka vezana za našu školu. Tjednik Kronika Požeško-slavonska koja ima tiskano i web izdanje kronološki prati sva zbivanja na cijelom području Požeštine od političkih, gospodarskih, poljoprivrednih, kulturnih i sportskih djelatnosti. Nju priprema obiteljska tvrtka u kojoj je zaposleno 6 članova obitelji Protić. Glavni urednik je gospodin Vladimir Protić. Kroz obilazak tvrtke vodili su nas grafički urednici Lana Protić Malbašić i Alen Protić.

U okviru njihove Agencije za marketing i izdavaštvo "Kruna", nude oglašavanje i reklamiranje obrta, poduzeća ili djelatnosti. Pružaju mogućnost oglašavanja na jumbo tablama raspoređenim na lokacijama u Požeštini, kao i oglašavanja u internet izdanju „Kronike“ u obliku bannera. Vidjeli smo izradu naljepnica, ali i pripreme tiska na majicama za maturante. U tome im pomažu brojni uređaji, svaki sa svojom posebnom ulogom u tiskarskoj proizvodnji. Veliku pažnju posvećuju tradicionalnim običajima Slavonije te su osnovali Udrugu za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega koja kroz brojne manifestacije popularizira stare običaje, obrte i jela. Budući da je 2018. Europska godina kulturne baštine, nadamo se nekom zajedničkom događanju.

Slavenko Čuljak istaknuo je međusobnu suradnju ovih medijskih kuća, unatoč poslovnoj konkurenciji. Drago nam je što su učenici mogli uvidjeti važnost suradnje u kreiranju i stvaranju sadržaja. Posebno nas veseli što se ovi mediji brinu i objavljuju o događanjima i uspjesima u našoj školi. Hvala im što su nam omogućili ove posjete i veselimo se daljnjoj suradnji u razvoju medijske pismenosti – kazala je prof. Mirković.

Tekst/foto: Tehnička škola Požega