Nedjelja, 13 Svibanj 2018 14:03

Stručak perunika za pomoć u borbi oboljelima od raka debelog crijeva

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽEN DAN PLAVIH PERUNIKA NA POŽEŠKOM TRGU -

POŽEGA – Dan plavih perunika, Dan posvećen osobama oboljelima od raka debelog crijeva obilježen je u Požegi, prigodnim info štandom na Trgu sv. Trojstva. Samo jednim stručkom plavih perunika građani su imali priliku donirati sredstva za borbu protiv ove zloćudne bolesti koja je dosta pojavna u našem društvu. Obilježavanje i javno zdravstvenu akciju organizirao je Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Udruga ILCO i Liga za borbu protiv raka Požega.

Cilj akcije je podizanje razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva, jer je prema dostupnim podatcima ovo drugi rak po pojavnosti u našem društvu. Rano se otkriva kod oba spola tek u 18% pacijenata, a rano otkrivanje dovodi do potpunog izlječenja i spašavanja života oboljelih. - Na sreću taj rak nije toliko smrtonosan kao mnogi drugi, ali uz rak dojke je doista najčešći. Ako se dovoljno rano otkrije praktički je izlječiv. Naša Požeško-slavonska županija je zahvaljujući odazivu naših građana među prve tri najbolje u državi, iako je to mali odaziv oko 30%, no ipak je među boljima u Hrvatskoj. Mnogi građani ne žele uzeti niti edukativni letak, a kamoli učiniti test što je šteta jer upravo je test prvi pravi korak ka ranom otkrivanju - istaknuo je tajnik Lige protiv raka dr. sc. Nikola Gotovac.

Uz kupnju stručka plavih irisa svi građani su mogli popričati i educirati se s članovima udruga, te osobama koje su preživjele i izliječile se od ove opake bolesti, ponijeti edukativni materijal i razmisliti o prevenciji koju mogu učiniti za segvbe i odazvati se na preventivne preglede.