Subota, 12 Svibanj 2018 09:15

Zlatni glas pripao mladim tamburašima TS „Lajbeki“ iz Velike Gorice

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

44. IZDANJE NAJSTARIJEG TAMBURAŠKOG FESTIVALA „ZLATNI GLAS ZLATNE DOLINE“ KAPTOL 2018. DONIJELO NOVE POBJEDNIKE -

KAPTOL -Tradicionalni i najdugovječniji tamburaški festival u Hrvatskoj, 44. Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas zlatne doline“ Kaptol 2018. donio je u dvorani vatrogasnog doma u Kaptolu 18 novih pjesama. Prepuna dvorana burnim pljeskom pozdravila je tamburaške sastave i soliste koji su pjevali u pratnji TS Rubato. I ovo izdanje održano je u organizaciji Općine Kaptol i Udruge za glazbu „Pan press“, te pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije.
Pozdravne riječi i zahvale pokrovitelju, sponzorima, medijima i svima koji su pomogli u organizaciji tamburaškog festivala uputio je načelnik općine Kaptol, Mile Pavičić. - Zadovoljstvo mi je da smo na 44. Festivalu koji će uskoro proslaviti i pola stoljeća svog postojanja. Ponosni smo što ovaj naš festival s novom koncepcijom ustrojenom od prije nekoliko godina i dalje uspješno traje. Zahvaljujem na podršci pokrovitelju Požeško-slavonskoj županiji, ali i našim brojnim sponzorima bez kojih festivala ne bi bilo. Nadam se da ćemo i dalje uživati u našoj slavonskoj glazbi jer znamo kako je riječ o festivalu koji je iznjedrio danas poznate glazbene zvijezde poput Ivane Kindl i Vesne Pisarović pa možda će netko i od sadašnjih i budućih izvođača jednako uspješno kročiti zvjezdanim stazama hrvatske estrade.

Festival je otvorio poznati ljubitelj slavonske tamburaške pjesme koji i sam počesto zapjeva na pozornici, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević ističući da uvijek uz pjesmu i tamburu slavonski čovjek živo cijeli svoj život, a tako ćemo to sačuvati i za budućnost. - U današnje vrijeme kada se borimo da opstanemo u našoj Hrvatskoj, s tamburaškom glazbom koja je ponos naše Slavonije, pune 44 godine tu je festival koji se zove “Zlatni glas Zlatne doline”. I na tome treba čestitati svima, utemeljiteljima i današnjim entuzijastima koji to nastavljaju. Ne dozvoljavaju da se tradicija i kultura zatru na ovim prostorima. Šaljemo tako poruku svima, tu smo, jesmo i bit ćemo i u buduće. Ponosan sam što sam župan ovih prostora i što možemo biti pokrovitelji ove divne manifestacije i ovih pjesama koje će pronijeti jednu autentičnu poruku širom Hrvatske.

„Zlatni glas“ pjesmi „Noćas ti dolazim u snove“ TS Lajbeki
Odlukom peteročlanog stručnog žirija prvu nagradu, a to je uz titulu „Zlatni glas“ novčani iznos od 3.000 kn pokrovitelja Požeško-slavonske županije, besplatno snimanje video spota nove pjesme i pravo nastupa na požeškom „Aurea festu“ u finalnoj večeri „Zlatne žice Slavonije“, osvojili su mladi tamburaši TS „Lajbeki“ iz Velike Gorice sa skladbom „Noćas ti dolazim u snove“. Tekst za ovu odličnu pjesmu napisala je poznata i nagrađivana autorica Đurđa Habel, uglazbio ju je Matija Kos, a aranžman napisao Krunoslav Dražić. Drugo mjesto osvojili su tamburaši TS „Tkanica“ iz Nove Gradiške sa skladbom „Jedna runda“ autora Gorana Ivanovića Laca, a treće mjesto osvojio je duo „Happiness“ iz Karlovca sa skladbom „Pozdravi mi Slavoniju“ koju je na tekst Pere Picukarića skladao i aranžirao Vlado Smiljanić.
Na svojim glasačkim listićima posjetitelji u dvorani su svojim glasovima prvo mjesto osigurali Muškoj pjevačkoj skupini „Baće“ iz Tenje koji su uz tamburaše TS „Žeteoci“ odlično otpjevali skladbu „Na utvaju“ za koju je tekst i glazbu napisao Josip Valentić Jole, a aranžman Ivan Priman. Drugo mjesto osvojila je poznata solistica koja je još kao djevojka i pjevačica stasala u Kaptolu, Ana Baketarić iz Pleternice sa skladbom „Zatvori oči“, za koju je tekst napisao Ivan Olić, autor glazbe i aranžmana Alen Mozer. Treće mjesto osvojio je Željko Witovsky iz Osijeka sa skladbom „Gubitnik“ za koju je tekst napisala Štefanija Soldan, a glazbu i aranžman Alen Mozer.

Gosti festivala koji su svirali dok su se ocjenjivale ovogodišnje pjesme bile su TS „Slavonske lole“ iz Đakova koji su u jednosatnom programu izveli sve svoje uspješnice i tamburaške hitove, naravno uz pratnju posjetitelja koji su brojne pjesme pjevali zajedno sa njima. Posjetitelji su mogli kupiti i novi nosač zvuka po prihvatljivoj cijeni, a prihod od prodaje usmjeren je za rad Caritasa župe sv. Petra i Pavla u Kaptolu.

Nakon dodjele nagrada, 44. festival zatvorio je Josip Soudek, zamjenik načelnika općine kaptol, koji je ujedno i otvorio novi natječaj za jubilarni 45. „Zlatni glas Zlatne doline 2019.“.

Festival je snimljen pod vodstvo tehničko-snimateljske ekipe „Studija Paradigma“ iz Osijeka, a snimku će emitirati 11 televizija u RH i dvije u susjednoj Bosni i Hercegovini u narednom vremenu. Uz tv postaje medijski pokrovitelji su bili portal pozega.eu, slavonski.hr, Radio Osijek, Radio RVA, Radio Soundset Požega te dugogodišnji medijski pokrovitelj, tjednik i portal Kronika Požeško-slavonska.