Petak, 11 Svibanj 2018 16:56

Pomozimo zajedno za Projekt izgradnje objekta doma za smještaj osoba na liječenju u Zagrebu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PARTNERI POŽEŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE I HUMANITARNA UDRUGA FRA MLADEN HRKAĆ ORGANIZIRALI PRODAJNU IZLOŽBU -

POŽEGA – Na svojoj 11. postaji humanitarna putujuća izložba Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać gostovala je u Požegi u holu Opće županijske bolnice Požega. Izložba je do sada proputovala kroz deset mjesta u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a svoje humanitarno putovanje nastavit će i dalje. Cilj ovog projekta je upoznati javnost s Projektom izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“ za smještaj osoba na liječenju u Zagrebu. Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Vlade RH i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Inače Udruga organizira sveobuhvatnu skrb za oboljele osobe i članove njihovih obitelji u pratnji što podrazumijeva osiguranje smještaja, prijevoza, prehrane, potpore pri rješavanju administrativnih prepreka i zahtjeva, psihološke i duhovne pomoći te potpore pri nastavku školovanja kroz projekt „e-škola u bolnici“. Udruga pomaže svakom čovjeku bez obzira na spol, dob, vrstu bolesti, socijalni status, nacionalnost i vjeroispovijest, dok je sva pomoć koju Udruga pruža i osigurava u potpunosti besplatna za svakog korisnika pomoći. Do sada je Udruga pomogla više od 5.500 osoba sa zdravstvenim poteškoćama koje su boravile na liječenju u Zagrebu. Ostvareno je više od 33 tisuće noćenja. Udruga je jedina organizacija na području RH i BiH koja može osigurati cjelokupnu organizaciju boravka za osobe s invaliditetom i slabo pokretne osobe, kao i za osobe koje u određenoj fazi liječenja trebaju izolaciju i sterilne uvjete boravka. Sada Udruga u smještajnom prostoru može prihvatiti do 45 osoba, a s novim domom primala bi novih 220 osoba.

Partner na ovom projektu je Požeški ogranak Matice Hrvatske, a svoju potporu osobno dala je predsjednica Ljiljana Marić pozdravivši na početku sve uzvanike i posjetitelje koji su svojim odzivom podržali ovu humanitarnu ideju. Potporu projektu su svojim dolaskom na otvorenje izložbe dali zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha i zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović, koji su se i kratkim uvodom obratili nazočnima, te zahvalili bolnici i svim djelatnicima na domaćinstvu izložbe.

Otvorenje su uz brojne medicinske djelatnike OŽB Požega uveličale i s nekoliko pjesama Ženski pjevački zbor medicinskih sestara „Immakulata“ koji djeluje u OŽB Požega i jedinstveni je zbor u Hrvatskoj.