Petak, 11 Svibanj 2018 13:10

Pozitivni i negativni utjecaji medija i kako sami učenici stvaraju medijske sadržaje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PREZENTACIJA UČENIKA POŽEŠKE OŠ DOBRIŠE CESARIĆA O MEDIJSKOJ PISMENOSTI -

POŽEGA – Povodom Dana medijske pismenosti OŠ Dobriše Cesarića iz Požege unazad nekoliko godina sustavno radi na pitanju medijske pismenosti učenika i opismenjavanju učenika. Osim što za cilj imaju učenike upoznati s pozitivnim i negativnim utjecajima medija, opasnostima koje se kriju iza nekih medija, posebno u komunikaciji na internetu i društvenim mrežama, učenici sa svojim učiteljima i sami stvaranju vlastitih medijskih sadržaja.

- Na taj način djeca mogu učinkovitije shvatiti ulogu medija, kako bi ono pozitivno što mediji daju učenici mogli uzeti za sebe. Mediji sami po sebi nisu ni negativni ni pozitivni, no za tehnologiju kojom mediji do nas dolaze, mi moramo svi biti kritički osviješteni da možemo pristupati sadržajima koji dolaze, mediji nam pružaju i nama se nude. Stoga smo mi sa svojim učenicima napravili neke medijske sadržaje, tiskane, video i audio. Kroz to želimo učiniti to dječje medijsko stvaralaštvo vidljivijim – istakla je prof. hrvatskog jezika Marija Mrkojević, koja vodi nekoliko izvannastavnih predmeta i vodi neke od projekata škole u kojima surađuju sa drugim školama, pa čak i izvan naših granica s europskim državama.

OŠ Dobriše Cesarića izdaje i svoje novine, koje pripremaju i uređuju sami učenici, ima medijsku i novinarsku skupinu, kroz projekt su stvarali radio emisije, prave video reportaže, a sudjelovali su i u stvaranju radio i TV emisije na HRT Osijek. Na taj način potiču i druge učenike i njihove vršnjake da i sami žele sudjelovati u stvaranju novih medijskih sadržaja. – Kroz program Erasmus proširili smo se i na e-Twinning, surađujemo sa zemljama poput Češke, Španjolske, Rumunjske, imamo i svoje web detektive koji rade u našoj medijskoj grupi i otkrivaju sve negativne strane i opasnosti koje donosi internet i društvene mreže. Oni će prikazati svoj video uradak vezan uz nasilje na internetu i kako ga spriječiti. Medijska skupina prikazat će svoj uradak Radio IN na engleskom jeziku. Na kraju jedna kratka TV reportaža Djeca medija koju smo snimili za vrijeme posjeta HRT centru Osijek. tamo smo obišli studije u kojima se snima, išli smo u živo u radio program, vidjeli kako funkcioniraju kamere, kako se radi montaža, a sve su to snimili i montirali u jednu 8-minutnu reportažu – zaključila je prof. Mrkojević prezentaciju kojoj su osim učenika sudjelovali i poneki roditelji.

- Naša skupina Web detektivi su osposobljeni za praćenje interneta kao medija i svih neprimjerenih sadržaja koji se objavljuju preko društvenih mreža. Obučeni su od strane policijskih službenika PU požeško-slavonske još 2017. godine, konstantno prate i aktivno sudjeluju u procesu kontrole. Naučili su što su to neprimjereni sadržaji i na što treba reagirati. Ove školske godine su na Dan sigurnijeg interneta obišli sve 4. i 5. razrede i upozorili učenike na neprimjerene sadržaje i na koji način trebaju reagirati u tom slučaju. Od poziva na Hrabri telefon, Red butona, stručne službe škole i policije. Reagirali su nekoliko puta, ali na tuđe neprimjerene sadržaje, na sreću ne iz naše škole, koju posebno prate i sve sadržaje učenika naše škole. U školi imamo i sandučić povjerenja u koji očekujemo da djeca napišu ono što im se događa, posebno na eventualnu izloženost nasilju – rekla je Katarina Kotrla, prof. matematike i informatike, voditelj informatičke grupe, koja je pripremila i prigodan plakat na kojemu su svi savjeti kako se ponašati i kako reagirati na internetu i društvenim mrežama.