Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 10 Svibanj 2018 14:59

Tri dana s izazovima Južnog Velebita

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HPD „SOKOLOVAC“ NA ZANIMLJIVOM I UZBUDLJIVOM PUTOVANJU -

Nacionalni park Paklenica je jedno od najzanimljivljih krških područja Velebita i Hrvatske. Osim planinara posjećuju je i brojni turisti, a popularno je odredište za penjače iz cijelog svijeta. Planinarski dom Paklenica je udaljen na 2-3 sata hoda od ulaza u park, a od Požege do Starigrada treba se voziti oko 5 sati. Zbog toga izleti ne mogu biti jednostavni, ali mogu biti izuzetno atraktivni. U organizaciji HPD Sokolovac Požega 8 planinara (6 iz HPD Sokolovac Požega i 2 iz PD Mališčak Velika) kreću na uzbudljivo trodnevno putovanje i druženje.

Prvi dan: parkiralište NP Paklenica - Anića luka - Anića kuk - parkiralište - kanjon Velike Paklenice - planinarski dom Paklenica. Anić kuk (712 mnv) je najveća stijena na Velebitu (preko 300 m visoka) i najpoznatija stijena u Hrvatskoj. Uspon se sastoji od tri dijela: ravni dio koji uglavnom okupiraju penjači i turisti, srednji dio je strma staza ispod Anića kuka i šlag na kraju - skakutanje od pola sata po oštrim škrapastim stijenama do samog vrha. Susret s poskokom je dobro prošao. - svatko na svoju stranu. S vrha se pruža prekrasan pogled na kanjon Velike Paklenice. Na putu do doma počinje kiša pa je zaklon u stijeni dobro došao. Planinari su prije mraka na zasluženom odmoru.

Drugi dan je središnji dio izleta. Plan za turu: planinarski dom Paklenica – prijevoj Buljma – sklonište Struge – izvor Marasovac – Vaganski vrh – Lipa staza – planinarski dom Paklenica. Svi su spremni i nabrijani. Domarica Irena upozorava na oblake koje je bura natjerala iznad Južnog Velebita i koji kao siva kapa skriva pogled na vršni dio planine.

Kreće se prema Ramića dvorima i sjevernom stranom Bezimenjače. Staza ide veći dio kroz šumu do prijevoja Buljma.

„Tu nas brije bura te vadimo vjetrovke iz rukaska. Spuštamo se u zaklon prema livadama Struga pune cvijeća i malina. Kod skloništa nas siktanjem pozdravlja mali poskokić koji proviruje iz lišća bukva. Nastavljamo lagano do izvora Marasovac. Vrijeme je za malo duži odmor i okrjepu. Osokoljeni krećemo ugaženim putom kroz kamenjare oko ponikava preko snijega i mjestimično kroz klekovinu. Konačno, najviši vrh Velebita – Vaganski vrh (1757 mnv). Ponosno se fotografiramo. Oblaci su se navukli. Povratak je preko Lipe staze. Jurimo siparom niz strminu do prekrasnih travnatih livadica u podnožju. Uz ciku i veselje pozdravljamo magarca Miška. Uskoro smo ispred doma. Neke je svladao umor pa su zaspali u sekundi na klupi ispred strehe. Ostatak dana proveli smo u druženju i odmoru. Čestitke cijeloj ekipi!“

Treći dan. Za vrijeme doručka rezimirano stanje ekipe. Dvojica najstarijih članova će ostati na kupanju i guštanju u Starigradu Paklenici. Pozdravljamo se s domarom Franjom i zahvaljujemo mu na gostoprimstvu. Spuštamo se kanjonom Paklenice do kombija. Milan i Ivan iskaču, a mi se vozimo još dvadesetak minuta do parkirališta između Malog i Velikog Vaganca na cesti koja od Starigrada vodi prema Velikom Rujnu. Nakon sat vremena slabo markiranom stazom dolazimo do granica parka. Tu počinje bajka. Krećemo se pored čarobnih kukova koji strše u vis i dolazimo do križanja ispod Bojinog kuka. Odlazimo lijevo do sljedećeg križanja gdje se razdvajamo u dvije trojke. Jedna se penje preko vrlo zahtjevnog puta (skoro vertikalne stijene) i metalnih užadi na vrh, a druga obilazno preko izvora (također zahtjevan put, ali ipak lakši). Nalazimo se ponovo na vrhu. Oči sokolova sada se mogu prepustiti uživanju. Prekrasan pogled od masleničkog do paškog mosta, na Starigrad, visoravan Veliko Rujno i vrhove Južnog Velebita (Vaganski vrh, Sveto brdo).

Bojin kuk (1110 mnv) je najviši vrh na Bojincu, područje slikovitih vapnenačkih kukova. Zbog ljepote Bojinca granice Nacionalnog parka Paklenica su proširene tako da park obuhvati i Bojinac kao zapadnu izdvojenu cjelinu. No, nemojte da vas zavara njegova čarolija – Bojin kuk se ne preporučuje neiskusnim planinarima.

U Starigradu se ekipa okuplja uz more. Hladna voda godi umornim nogama. Sretni i zadovoljni vozimo se prema kući. Vodič Dražen Jakoubek zahvaljujem svima koji su sudjelovali na izletu i dali svoj doprinos za potpuni doživljaj Nacionalnog parka Paklenica.

HPD Sokolovac

Galerija slika