Ponedjeljak, 07 Svibanj 2018 15:35

Otvorenje izložbe „Povijest Lipika“ u crkvenom tornju Župe sv. Franje Asiškog u Lipiku

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

LIPIK - U sklopu projekta „Put Baštine – od trapista do graničara“ (Heritage route – From Trappist to Border guards) iz programa Prekogranične suradnje (Interreg – IPA CBC Croatia – Bosnia and Hercegovina – Montenegro), dana 7. svibnja 2018. godine s početkom u 11:00 sati svečano je otvorena izložba „Povijest Lipika“ u tornju crkve sv. Franje Asiškog u Lipiku.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, župnik crkve sv. Franje Asiškog vlč. Jozo Zorić, predstavnici tvrtke TRIM-PROJEKT d.o.o. u svojstvu izvođača radova, predstavnici tvrtke SB INVEST d.o.o. kao stručni nadzor radova te mr. sc. Berislav Schejbal, profesor koji je izradio koncept za muzejski prostor crkvenog tornja – izložbu Grada Lipika kroz povijest.

Predstavnica Grada Garešnice Sanja B. Pavlović, pozdravila je sve prisutne ispred gradonačelnika Josipa Bilandžije i njegovih suradnika te je napomenula kako je ovo samo jedna u nizu aktivnosti koje će turistički potpomognuti ova naša područja.

Draženko Budimir kao predstavnik Caritasa biskupije Banja Luka zahvalio je Gradu Lipiku na pozivu te na dobroj suradnji kako na ovom tako i da drugim projektima koje zajednički provode kroz program prekogranične suradnje.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana u uvodu je pozdravio partnere na projektu, Grad Garešnicu i Caritas biskupije Banja Luka te sve one koji su sudjelovali u izradi i provedbi projekta, a posebno se zahvalio velečasnom Jozi Zoriću te biskupu Antunu Škvorčeviću jer su prepoznali i prihvatili ovaj projekt koji je na opće zadovoljstvo i korist, kako građana Lipika, tako i župe Svetog Franje Asiškog i Požeške biskupije. Zahvalio je i izvođaču radova, poduzeću TRIM-PROJEKT, na profesionalno odrađenom poslu. Napomenuo je da Grad Lipik trenutno provodi sedam europskih projekata kojima će Grad proširiti turističku ponudu, a poboljšanja će se osjetiti i na gospodarskom planu.

Ukupni troškovi adaptacije i opremanja unutrašnjosti tornja iznose 255.016,16 kuna.

Radovi na unutrašnjem uređenju tornja crkve sv. Franje Asiškog u Lipiku obuhvatili su izvođenje građevinskih i elektroinstalaterskih radova, a neki od izvedenih radova su: čišćenje zvonika, skidanje drvene stolarije i ugradnja PVC stolarije, zatvaranje stubišta prema zvoniku, bojanje zidova, stropova, stubišta, ugradba stubišne ograde, oblaganje poda keramičkim pločicama, ugradnja prekidača, utičnica, razdjelnika, zidnih svjetiljki, LED plafonjerki.

Sa završetkom građevinskih radova na 7 katova crkvenog tornja postavljena je i instalirana multimedijska oprema (LCD televizori, računala, slušalice) na kojoj će se prikazivati povijesni sadržaji o Gradu Lipiku. Povijesne sadržaje je prikupio i objedinio mr. sc. Berislav Schejbal, koji je sastavio koncept od 7 poglavlja: Kupalište Lipik, Perivoj Lipik, Poznate osobe u Lipiku, Posjetitelji toplica Lipik, Kursalon i Wandlbahn, Lipik u Domovinskom ratu te Župa sv. Franje Asiškog. Konceptom se prikazuje povijest Grada Lipika s fokusom na stradavanje tijekom Domovinskog rata te njegovu obnovu koja svoj vrhunac dobiva na završnom katu, odnosno vidikovcu gdje se pruža pogled na Lipik s četiri strane svijeta.

Adaptacijom i opremanjem unutrašnjosti crkvenog tornja pridonijet će se stvaranju novih turističkih proizvoda, sadržaja i ponude u Gradu Lipiku kojom će se dodatno povećati broj posjetitelja i stvoriti prepoznatljiv turistički proizvod.

PRILOG POD POKROVITELJSTVOM

unnamed