Utorak, 01 Svibanj 2018 10:30

Rano jutros u kotlu od 500 litara pripremaju 1.200 porcija čobanca za posjetitelje

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

LOVCI LOVAČKOG SAVEZA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE U PARKU KRAJ ORLJAVE PRIPREMAJU UGODNO IZNENAĐENJE ZA GRAĐANE POŽEGE -

POŽEGA - Na tradicionalnom natjecanju u kuhanju slavonskog čobanca, popularni „Požeški kotlić” koji se održava danas na Međunarodni praznik rada – 1. svibnja i obilježavanje 23. godišnjice „Bljeska“, u Parku pokraj Orljave sudjeluju i članovi Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije i tridesetak ovdašnjih lovačkih društava. Primjer je to, kada lovci daju svoj doprinos na brojnim manifestacijama. Po prvi puta su se oni na poseban način uključili u tradicionalnu gastronomsko-turističku priredbu „Požeški kotlić 2018.“  

Od ranog jutra su kuhari i oni koji su zaduženi za pripremu poznate delicije na čelu sa Zvonkom Miličevićem zasukali rukave i počeli s pripremama kako bi sve bilo gotovo i dovršeno do 12 sati i podijeljeno građanima, više od 1.200 porcija čobanca koji se kuha u velikom kaznu od 500 litara. 

Za taj „veliki“ čobanac pripremili su ukupno 200 kg mesa, tri vrste od divljači, te dvije od svinjetine i junetine. Pripremljeno je i 50 kg luka, 10 kg mrkve te ostali začini koji su velika kuharska tajna glavnog majstora.

- S pripremama smo počeli od 6 sati ujutro, naložili vatru. Meso smo priredili nekoliko dana prije uz sve one pripreme kako bi čobanac bio dobar. Očekujemo da će sve biti gotovo do 12 sati tako da će se moći građanima dijeliti već od 12 sati - rekao nam je glavni kuhar Zvonko Miličević koji nije imao puno vremena za razgovor.

Građani koji to budu htjeli moći će donirati financijska sredstva koja su namijenjena za humanitarne svrhe, Caritasu Požeške biskupije. 

Kako teku pripreme došao se osobno uvjeriti i preč. Ivica Žuljević, katedralni župnik i prepošt Stolnog kaptola kojeg su dočekali i dobrodošlicu mu poželjeli predstavnici lovaca, dosadašnji predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Zdravko Vujnović, novo ustoličeni predsjednik Branko Bertelović, Tomislav Čabraja, Denis Milošević, Josip Lukić, Jurica Janković, Mario Levar i dr. 

Budući da se danas slavi i blagdan sv. Josipa radnik bila je prigoda čestitati i imendan Josipu Lukiću kojemu je Zdravko Vujnović uručio prigodan poklon, karton vina. 

Građanima ništa drugo ne preostaje već polako se zaputiti prema parku pokraj Orljave i podržati manifestaciju Požeški kotlić gdje će moći kušati vrhunsku deliciju.