Ponedjeljak, 30 Travanj 2018 11:41

Na državno natjecanje odlaze pobjednici pjevači KUD Požeška dolina Požega i KUD Bektež

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

4. SUSRET FOLKLORNIH PJEVAČKI SKUPINA „PIVAJ DIKO JA ĆU TI POLAGAT“ BIŠKUPCI 2018. -

BIŠKUPCI – U auli Područne škole Biškupci održani su 4. Susreti folklornih pjevačkih skupina „Pivaj diko ja ću ti polagat“ na kojima se okupilo devet mješovitih ili ženskih pjevačkih skupina s područja Požeštine. Nastupili su MPS KUD „Šijaci“ Biškupci, MPS KUD „Požeška dolina“ iz Požege, MPS KUD „Poljadija“ iz Grabarja, MPS KUD „Bektež“ iz Bekteža, MPS KUD „Orljava“ iz Pleternice, ŽPS KUD „Berda“ iz Brestovca, MPS KUD Zavičajnog društva „Rama“ iz Pleternice, MPS KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike te MPS Matice slovačke Kukučin-Kuntarić iz Jakšića.

Nakon himne koju je otpjevala solistica Ana Ticl, predsjednik društva domaćina, KUD Šijaci, Alojz Škrabal pozdravio je sve sudionike i zaželio dobar provod uz pjesme pjevačkih skupina, a obratila se i tajnica Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije, Antonija Pavlović, koja je ujedno kao predsjednica Općinskog vijeća općine Velika bila i izaslanik načelnika općine Vlade Bobana. Sve sudionike i goste pozdravila je i pročelnica za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije dr. sc. Vesna Vlašić.

Sve nastupe pratila je i Irena Miholić, selektorica Hrvatskog sabora kulture, koja je kao skupine s najboljim nastupom pozvala na Državnu smotru koja se ove jeseni održava u Sisku, Mješovite pjevačke skupine KUD Bektež i KUD Požeška dolina Požega. Originalnošću izvedbe posebno se istakla bekteška skupina pod umjetničkim vodstvom Duška Bijelića koja je prikazala stari narodni način pjevanja u slavonskim krajevima u prvoj polovini i sredinom prošlog stoljeća. Na pozornicu su donijeli pjesme koje gotovo nitko među stotinjak posjetitelja ove priredbe nije nikada imao priliku čuti u bilo kakvoj izvedbi.

Smotra je završila druženjem uz večeru u Vatrogasnom domu DVD Biškupci uz tamburaše Zlatne doline, te velikim slavonskim kolom svih sudionika.