Nedjelja, 29 Travanj 2018 20:20

„Grill Slavonica“ privukao 700 roštilj majstora i preko tisuću posjetitelje

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

NAJVEĆI PRAZNIK ROŠTILJA ODRŽAN U ZARILCU NA 1. OTVORENOM PRVENSTVU ROŠTILJANJA -

ZARILAC – Izletište i ribnjak u Zarilcu dana su bili pretijesni da prime sve zainteresirane za sudjelovanje na 1. Otvorenom prvenstvu u roštiljanju „Grill Slavonica“. Ukupno se natjecale 66 ekipa sa preko 700 članova ekipa i roštilj majstora, od Zagreba, Osijeka, Našica, Nove gradiške i cijele Požeštine, pa do Subotice. Zamamni miris roštilja privukao je i preko tisuću posjetitelja koji su pohodili ovu gastro manifestaciju, uz koju je održan i Etno Šokački sajam.

Više nego zadovoljni cijelom manifestacijom bili su organizatori, Tjednik Kronika požeško-slavonska, Udruga Mladi za Mlade Pleternica, uz suorganizatore Udrugu Požeški čuvari baštine iz Požege i Sportsko ribolovno društvo Londža Zarilac, uz suorganizatora Grad Pleternicu, što su prije proglašenja pobjednika izrazili Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice Pleternice i Vladimir Protić, glavni urednik tjednika Kronika i organizator nekoliko etno, gastro i eno manifestacija.

Sve natjecateljske ekipe dobile su radni zadatak, od mljevenog mesa junećeg napraviti uz svoje začine i umijeće najkvalitetnije ćevapčiće, od miješanog mljevenog meda uz svoje začine najbolje pljeskavice, od komada svinjskog buta napraviti najbolje ražnjiće uz korištenje raznog povrća i mariniranje prije pečenja, u pripremi marinade također su se uspješnim trebali pokazati i u pripremi svinjskog vrata, te pripremi odličnih roštiljskih kobasica. - Meso je, po ekipi 3,5 kg,  uz odličnu kvalitetu imalo i domaće porijeklo, od stoke koja pase po poljima Zlatne doline i uzgaja se u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Požeštine, a koju smo za ovo natjecanje pribavili uz pokroviteljstvo Kutjeva d.d. i njihove mesne industrije Papuk iz Požege. Nakon pečenja roštilja zaista sve ekipe su pokazale pravu domišljatost u garniranju pladnjeva na kojima su roštiljano meso iznijeli pred ocjenjivački sud. Bilo je tu zaista prekrasnih i maštovitih kreacija koje su dovele do toga da je to bilo i lijepo za oko, posebno za objektive aparata, a ne samo za konzumiranje – istakao je organizator Vladimir Protić, te dodao da su neke ekipe imale i malo poteškoća, neki oko paljenja vatri, iako je organizator osigurao svima drva i drvenu ugljen za roštilj, a neki su imali problema za velikom vatrom pa su skoro morali intervenirati i vatrogasci. Na sreću bila su tamo i tri vatrogasna vozila susjednih DVD-a za svaki slučaj, jer ipak je tu gorilo 66 roštilja.

Peteročlani žiri predvođen prvakom Državnog natjecanja u roštiljanju u Zagrebu, Željko Turalija nije imamo jednostavan posao, probati 66 garniranih pladnjeva roštilja s najmanje 5 vrsta mesa, od ćevapčića, pljeskavica, ražnjića, vratnog kotleta i roštiljskih kobasica, no izdržali su do kraja. Na kraju pobjednici 1. Otvorenog prvenstva „Gril Slavonica“ dobili su pehare od tjednika Kronika, roštilje od sponzora Limarije Sebastijan, roštilje od tvrtke Alles Elektromaterijal, roštilje od tvrtke Color Požega, kuharske kecelje a logotipom natjecanja u roštiljanju i kompleta vina od Vinarije Soldo iz Vetova. Prvo mjesto osvojili su majstori ekipe KUD Poljadija Grabarje, vođa ekipe Mario Knajs, 2. mjesto ekipa Moto klub Požega Promet, vođa ekipe Antonio Milobara, 3. mjesto ekipa Sportivo bar Požega, vođa ekipe Robert Hofman, 4. mjesto ekipa Malonogometni klub Grabarje, vođa ekipe Damir Trnokop, 5. mjesto ekipa Akademski roštilj majstori Pleternica, vođa ekipe Damir Uremović, 6. mjesto jedina ženska ekipa Garavuše Osijek, voditeljica ekipe Mirjana Lukavski. Odličan, samo za pola boda manje bio je tu roštilj ekipe Konji bijeli, konji vrani iz Nove Gradiške, posebno maštovite kreacije ekipe Smizle iz Osijeka, kvalitetan roštilj ekipe Sude mi iz Našica, ekipe Vina Tandara iz Kutjeva, ekipe Udruge Dubovac iz Bilog briga, ekipe Majstro Bob iz Požege, bikera iz Moto kluba Tsunami Požega, domaće ekipe ribolovaca ŠRD Londža Zarilac koji je također dobio veliki broj bodova za maštovitu kreaciju serviranja.

„Grill Slavonica“ je ujedno bio i cilj tradicionalne Biciklijade koju udruga mladih organizira iz Pleternice do neke turističke destinacije, a ovaj puta to je bila roštiljada. Na cilju se pojavilo 129 biciklista, a vozili su od najmlađih do najstarijih, ali i cijele obitelji.  Domaće Lovačko društvo za njih je pripremilo okrjepu, stotinjak litara lovačkog čobanca. Nakon okrjepe i organizacije dodatnih igara spretnosti za bicikliste, najsretniji su dobili ulaznice za koncert Bebeka od organizatora koncerta MO Bilice, a na kraju i najvredniju nagradu, 3.000 kn vrijedan novi bicikl, koji je s osmijehom preuzela najsretnija Ivana Srdarević.

Uz pokroviteljstvo grada Pleternice, manifestaciju i njeno održavanje pomogli su grad Požega, grad Kutjevo i općine Brestovac, Kaptol, Velika, Jakšić i Čaglin, uz već spomenute sponzore, Mesna industrija Papuk, Kutjeva d.d., kao generalni sponzor, te Limarija Sebastijan iz Zagreba, poznati proizvođač roštilja, te domaće tvrtke Alles Elektromaterijal i Color Požega, a službeno vino manifestacije, koje su svi odlično sljubili uz roštilj, bilo je kvalitetna graševina Vinarije Soldo iz Vetova.

Svoje veliko zadovoljstvo uspješnom manifestacijom iskazala je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, te zamjenik župana za gospodarstvo Požeško-slavonske županije Željko Jakopović. Ovaj praznik roštiljanja pokazao je da se velike i dobro posjećene manifestacije, koje u svojim sadržajima imaju ono što se ovdje i proizvodi, mogu organizirati i u ruralnim dijelovima, a ne samo u velikim centrima. Sva ljepota ruranog i seoskog ambijenta ovdje je došla do izražaja, a posebno oduševljenje lokalnih lovačkih i ribičkih udruga, koji su istakli da se ovoliko ljudi i ovakva manifestacija nikada nije dogodila u njihovom kraju. Upravo izletište i ribnjak Zarilac pravo su mjesto za etno, gastro i eno događanja, pravo otkriće za sve sudionike i njihove brojne goste koji će sigurno u većem broju pohoditi i tijekom godine.