Srijeda, 25 Travanj 2018 21:59

Na „Grill Slavonicu“ u Zarilcu dolazi 66 ekipa roštilj majstora od Zagreba do Osijeka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJAVLJEN PRAVI PRAZNIK ROŠTILJANJA U NEDJELJU 29. TRAVNJA NA OTVORENOM PRVENSTVU U ROŠTILJANJU 

ORGANIZATOR ZAJEDNO SA SPONZORIMA ZBOG VELIKOG BROJA EKIPA PRIPREMA ČAK ŠEST VRIJEDNIH NAGRADA ZA ŠEST NAJBOLJIH ROŠTILJA -

POŽEGA - Tjednik KRONIKA požeško-slavonska, Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega, Udruga „Mladi za mlade“ Pleternica i ŠRD „Londža“ Zarilac organiziraju po prvi puta u našem kraju gastro manifestaciju „Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica 2018.“ na izletištu i ribnjaku u Zarilcu u nedjelju 29. travnja. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Pleternica i Požeško-slavonska županija, a manifestaciju podržavaju grad Požega i grad Kutjevo, te općine Brestovac, Velika, Kaptol i Jakšić. Kao sponzori redovno pomažu održavanje gastro manifestacija: generalni sponzor Mesna industrija Papuk, članica Kutjeva d.d., sponzori: Elektromaterijal Alles Požega, Color Požega, Vinarija Soldo iz Vetova i Vinarija Enjingi iz Hrnjevca.

- Ovakve manifestacije održavaju se u još nekoliko gradova u Hrvatskoj, jako su dobro posjećene i medijski popraćene, te su u svakom slučaju turistički događaj i mjesto okupljanja velikog broja natjecatelja, sudionika i posjetitelja. Kako već sada u pripremi projekta imamo najavu natjecatelja iz šireg područja Slavonije iz susjednih županija, to će svakako biti jedna manifestacija koja naš kraj ističe kao mjesto odlično u organizaciji turističkih događanja. Za sada imamo prijavljeno 60 ekipa i svakako možemo reći da će u nedjelju „Grill Slavonica“ biti pravi praznik roštiljanja – istakao je urednik tjednika Kronika Vladimir Protić, inicijator i organizator nekoliko eno, gastro i etno manifestacija u Požeštini.

   Na samom mjestu događanja organizirat će se i Etno sajam lokalnih OPG-ova i proizvođača hrane, starih zanata i domaće radinosti, antikviteta i ručnih radova, suvenira i drugih uporabnih predmeta. Zarilac i roštiljada bit će i cilj Biciklijade koja starta iz Pleternice a bicikle voze cijele obitelji.

- Očekuje se preko stotinu biciklista, pa i čitave obitelji na biciklima, koji će voziti jednu rekreacijsku vožnju od Pleternice prema roštiljadi u Zarilcu. Na cilju sve sudionike Biciklijade očekuje okrjepa, lovački čobanac koji priprema domaće lovačko društvo Vražjak, te piće. U nastavku slijede razne igre za sudionike Biciklijade kojima se mogu priključiti i članovi ekipa s Roštiljade i posjetitelji. Na kraju se za sve sudionike Biciklijade izvlači i tombola, a glavna nagrada je bicikl – dodaje dogradonačelnik grada Pleternice, Domagoj Katić, koji je aktivno uključen u organizaciju ispred pokrovitelja Grada Pleternice.

Ujedno ovim događanjem se otvara i sezona roštiljanja koja uvijek počinje u svibnju s dolaskom lijepih i toplih proljetni dana, kada svi žele izaći u prirodu nakon duge zime.

- Ekipe koje se sastoje od najmanje 4 do 8 osoba sa sobom na natjecanje donose samo roštilj, začine i svoju tajnu dobrog roštilja a organizator osigurava pet vrsta mesa za pripremu ćevapa, pljeskavica, vratnog kotleta, ražnjića i roštiljske kobasice, ukupno preko tri kg mesne sirovine, te drva i ugljen za roštilj. Nakon pravilnog mariniranja mesa i pripremanja prave smjese od mljevenog mesa, ekipa će ispeći meso na roštilju, na pladnju servirati uz garniranje i ukrašavanje svoga roštilja koje ide na ocjenjivanje. Prosudbena komisija ocijenit će i nagraditi tri najbolja roštilja, te najbolju prezentaciju roštilja – naglašava organizator Vladimir Protić

Sve započinje od od 9,00 kada se okupljanju ekipe, uređuje mjesto za roštiljanje, od 10,00 ekipe zadužuju 5 vrsta mesa, priređuju marinadu za ražnjiće i kotlete, prave mješavine začina za ćevapčiće i pljeskavice, te pripremaju roštilj koji pale u 11,30 sati. U 11,00 sati dolaze biciklisti Biciklijade iz Pleternice za koje se priprema okrjepa i marenda. Točno u 12 sati počinje roštiljanja mesa, te uređenje i garniranje roštiljanog mesa na pladnjeve za ocjenjivanje, koje počinje od 13,00 sati, a predsjednik komisije bit će Pobjednik Hrvatske u Roštilju 2017. godine, Željko Turalija iz Valpova s članovima svoje ekipe. Nakon ocjenjivanja kvalitete roštilja, slijedi objed za članove ekipa, njihove goste i posjetitelje, naravno ako su ga dobro pripremili i da nije izgorio, jer će onda morati posuditi od susjedne ekipe koji ćevapčić ili ražnjić. Od 14 sati slijedi proglašenje pobjednika, dodjela pehara i vrijednih nagrada za šest najboljih ekipa, a u nastavku zabava uz TS Tkanica iz Nove Gradiške do večeri.