Utorak, 24 Travanj 2018 22:28

U margarinu nema više transmasnih kiselina a uz omegu 3 postaje i zdravija hrana

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

DRUŠTVO INŽENJERA I TEHNIČARA KEMIJE I PREHRAMBENIH TEHNOLOGA POŽEGA NA EDUKACIJI -

POŽEGA – Članovi Društva inženjera i tehničara kemije i prehrambenih tehnologa nazočili su u velikoj dvorani HGK redovnoj edukaciji i specijalističkom predavanju o margarinima, transmasnim kiselinama i funkcionalnim dodatcima hrani kao što je omega 3 masna kiselina. Predavanje s video prezentacijom je održao dipl. ing Zvonimir Ladešić, rukovoditelj razvoja Zvijezda d.d., kod nas jedinog proizvođača margarina i cijele palete proizvoda koji u bazi imaju margarin. Predavanju su nazočila i dva razreda učenika Poljoprivredno prehrambene škole Požega sa svojim nastavnicima, smjera prehrambeni tehničar. Sve nazočne pozdravio je na početku predsjednik Društva mr. sc. Stanko Zrinščak.

- Društvo i članovi redovno prate nove trendove u prehrambenoj industriji, proizvodnji hrane i važnosti razvoja i istraživanja u proizvodnji hrane. Ovakvo predavanje imali smo s predstavnicima razvoja Podravke, a sad ćemo malo bolje upoznati i Zvijezdu i njenu noviju proizvodnju – najavila je dipl. inž. Marica Ploužek, inicijator predavanja iz Društva.

Zvijezda bilježi više od 100 godina dugu proizvodnju, najveći je proizvođač ulja, jedini proizvođač margarina u RH, majoneze i proizvoda na bazi majoneze. Često se u društvu i medijima vodi polemika o koristi ili štetnosti upotrebe margarina u svakodnevnoj prehrani, zbog trans masnih kiselina koje se upotrebljavaju u proizvodnji margarina, tj. iz Zvijezde su nas ispravili i u jednom članku koji smo objavili prošle godine, upotrebljavali, jer se već od 2006. godine u Zvijezdi ne stavljaju u margarine.

- Trans masne kiseline nalazimo svugdje u prirodi a proizvode se i industrijski, dobivaju se hidrogeniranjem ulja gdje iz ulja dobivamo čvrste masti. Pri tom procesu nastaju i te famozne trans masne kiseline, za koje je pokazano da djeluju dvostruko lošije na krvožilni sistem od zasićenih masnih kiselina. Problem je kad se pogleda unos transmasnih kiselina on je bio desetak puta manji od zasićenih kiselina koje unosimo u tijelo. Problem je bila priča i bauk tih trans masnih kiselina koje su proizvođači margarina napustili već prije desetak i više godina i izbacili proces hidrogeniranja ulja. Ulja od 2006. godine nema u svojim proizvodima hidrogeniranih masti u svojim proizvodima pa tako ni trans masnih kiselina – kaže Zvonimir Ladešić, i dodaje da margarini imaju kao i svaki drugi industrijski proizvod prihvatljive sastojke i ne smiju imati nezdrave komponente. Nitko ne gleda npr. na sladoled ili maslac, koji u principu imaju identičan sastav kao i margarin. Sladoled ima i masnoća, emulgatora i šećera, koje margarin nema. Maslac također ima transmasne kiseline u sebi, čak od 3 do 8%, no smatra se da su oni došli prirodnim putem od preživača. Zapravo niti maslac, niti margarin ne rastu na drvetu nego se industrijski prerađuje, a masnoće su bitne nužne za zdravlje, rast i razvoj, služe kao izvor energije i nosioci u mastima topivih vitamina A,D,E i K. Izvor su esencijalnih masnih kiselina koje tijelo ne može samo sintetizirati a za očuvanje zdravlja treba obratiti pozornost na količinu i vrstu masti u prehrani.

- Margarin se zapravo pravi od ulja, masti, vode i dodataka kao što su aroma, beta karoten, limunska kiselina. Hidrogenirana ulja su zamijenjena s prirodno čvrstim uljima kao što je palmino ulje, kojega sada imamo hiperprodukciju zadnjih godina – kaže Ladešić, a odgovorio je i na pitanje što su to light margarini koji su prisutni na tržištu: - Ti margarini imaju smanjenu masnoću s 80% na 25%, a osobno nisam pobornik tih light proizvoda, jer to smanjenje vi uvijek negdje drugdje nadoknadite. Smatram da treba uvijek jesti normalne proizvode, ali možda smanjiti količinu. U novije vrijeme imamo i margarine koji su obogaćeni s 3 omega masnim kiselinama, koje su jedna od najzdravijih masnih kiselina. U naš Omegol dodaju se i repičina ulja koja su bogata upravo 3 omega masnim kiselinama i u principu za njega imamo i zdravstvenu izjavu, te dobili potvrdu Ministarstva zdravstva na naš elaborat da smanjuje kolesterol – zaključio je Ladešić napominjući da se kroz ulja u tijelo unosi dosta 6 omega masnih kiselina, a da nam upravo nedostaje 3 omega masnih kiselina koje možemo nadoknaditi upotrebom Zvijezdinih Omegol proizvoda od ulja do margarina Omegol.