Četvrtak, 12 Travanj 2018 17:26

Sveobuhvatna zdravstvena zaštita svima i svugdje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE OBILJEŽIO SVJETSKI DAN ZDRAVLJA -

POŽEGA - Ovogodišnji Svjetski Dan Zdravlja, posvećen je pravu na zdravlje, odnosno pravu na zdravstvenu zaštitu u slučaju bolesti ali i kod očuvanja zdravlja, prevencije i ranog otkrivanju bolesti. Polovica svjetske populacije nema odgovarajući pristup zdravstvenoj zaštiti. U Republici Hrvatskoj svi građani imaju pravo na zdravstveno zaštitu, no ona ipak nije svima dostupna pod jednakim uvjetima.

Javno zdravstvenu akciju obilježavajući Svjetski dan zdravlja proveli su Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Dom zdravlja PSŽ u suradnji sa studentima 6. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu u pješačkoj zoni grada Požega. – Ove godine slogan je Sveobuhvatna zdravstvena zaštita svima i svugdje. Tijekom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja svi zainteresirani građani ispunjavaju upitnik o pristupu zdravstvenoj zaštiti i korištenju iste, mjerimo osnovne parametre od visine, težine, obujma, izračunavamo index tjelesne mase, mjerenje krvnog tlaka i prisutnosti šećera u krvi. Savjetovali su građane o zdravom životnom stilu – rekao je ravnatelj ZJZ Mato Matijević, dr. med. vet., naglasivši da je ovakva akcija provedena u Pakracu, a danas se još provodila u Velikoj, Kutjevu, Čaglinu i Pleternici gdje su građanima podijeljeni i edukativni materijali. Pozvao je sve građane koji su dobili pozive da se odazovu na preventivne preglede, jer redovnim i pravovremenim kontrolama spašavaju svoj život.

- Iako svi državljani Hrvatske imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, možemo reći da ima problema dostupnosti te zdravstvene zaštite. Po našem upitniku jedan dobar dio, gotovo trećina imaju nekakvih problema s ostvarivanjem tog prava, posebno što to nemogu iskoristiti u nekom roku jer postoje duge liste čekanja. Svaki osmi anketirani ističe da si ne može priuštiti neke od lijekova koji se plaćaju. Svaki četvrti građanin kaže da si nije mogao priuštiti neku od liječničkih i stomatoloških usluga. Stoga moramo razmišljati o tome da svi građani ne mogu doći do svoje zdravstvene zaštite pod jednakim uvjetima, što se može ispraviti u manjim društvenim zajednicama, kao što su županije. Nekima u ruralnim sredinama to nije dostupno zbog neorganiziranog prijevoza – istakla je voditeljica za javno zdravstvo Jasmina Kovačević, dr. med. spec. javnog zdravstva, koja poziva građane da se priključe ponovno pokrenutoj akciji hodanja pod nazivom „Volonteri u parkovima“.