Breadcrumbs

Nedjelja, 08 Travanj 2018 10:50

Uz gange, bećarac, sir iz mišine, pršut i uštipke, veselilo se preko 500 Hercegovaca i prijatelja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

22.  HERCEGOVAČKO SILO ORGANIZIRALA UDRUGA HERCEG STJEPAN IZ POŽEGE -

POŽEGA – Najviše do sada, preko 500 Hercegovaca i njihovih prijatelja veselilo se na tradicionalnoj zavičajnoj priredbi 22. „Hercegovačkom silu“ koje organizira požeška Udruga „Herceg Stjepan“. Ove godine bio je i veliki broj uzvanika, od desetak generala, članova Hrvatskog generalskog zbora, nazočili su i saborski zastupnik Božo Petrov, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zamjenici gradonačelnika Požege Mario Pilon i Ferdinand Troha, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, grada Kutjeva Josip Budimir, više načelnici ili zamjenici općina s područja Požeško-slavonske županije ali i općina iz Hercegovine, brojni uzvanici iz javnog i gospodarskog života Požeško-slavonske županije.

Sve goste, uzvanike i Hercegovke i Hercegovce, uglavnom su to već iz druge i treće generacije doseljenici iz hercegovačkih krajeva u zlatnu slavonsku dolinu, pozdravio je u ime domaćina, zamjenik gradonačelnika grada Požege, Ferdinand Troha i predsjednik Udruge Herceg Stjepan i načelnik općine Velika, Vlado Boban.

Boban je najavio da će se sa ove zabave , od prihoda velike i vrijedne tombole odvojiti 10.000 kn za pomoć Dječjem odjelu Opće županijske bolnice Požega, što će i ubuduće uvijek biti praksa i humanitarno djelovanje. Odmah potom svoju donaciju Dječjem odjelu najavio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pa se iznos donacije udvostručio.

Naravno da je na stolu goste dočekao sir iz mišine, pršut i nezaobilazni uštipci za predjelo, te najkvalitetnija vina Vinarije Markota iz pleterničkog vinogorja. Uz gange i hercegovački bećarac koji su otpjevali, mješovita etno skupina pjevača iz Pleternice i muška pjevačka skupina HKUD Dubrave Aladinići iz Hercegovine, na stolove je došao slavonsko-hercegovački meni, slavonska sarma uz hren i nezaobilazna janjetina uz krumpir ispod peke. Uz večeru goste su zabavljali glazbenici Aurea banda iz Požege, a u nastavku večere pjevačica Ivana Marić sa svojim bandom koja je sve izmamila na ples.

Tradicija se nije zaboravila pa je održano i natjecanje u šijavici koje uvijek organizira prof. emeritus Radoslav Galić iz Osijeka, velika degustacija vina svih vinara Požeštine koji imaju korijene iz Hercegovine, pa su tako na degustaciji bila vina kutjevačkog, vetovačkog, veličkog, pleterničkog i požeškog vinogorja. Već godinama organizirana je i uvijek vrijedna tombola, ove godine s nekoliko desetaka dobitaka, a prve nagrade su bile skuter, kamin ka kruta goriva, garniture namještaja, vikendi na moru i druge.