Subota, 07 Travanj 2018 19:09

Obilježen „Dana narcisa“ posvećen borbi protiv raka dojke

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega obilježili su na Trgu sv. Trojstva na prigodnom info štandu, „Dan narcisa“, dan posvećen borbi protiv raka dojke.

Na „Danu narcisa“ dijelili su edukativne brošure i uz donirane iznose građanima dijelili cvjetove narcisa. Sva prikupljena sredstva na ovaj način usmjeravaju se za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke, te za pomoć ženama oboljelima od raka dojke.

- Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki je u našoj županiji na izuzetno visokoj razini, što pokazuje visoki odaziv u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Naša županija je u samom vrhu prema obuhvatu pregledanih žena. Možemo reći da je 7 od 10 žena pod redovitom kontrolom. Pozivamo sve koje nisu, da se odazovu na mamografski pregled koji je nakon 50. god. potrebno napraviti najmanje jednom u dvije godine – istakao je ravnatelj ZJZ Mato Matijević, dr. med. vet..

“Na prvom mjestu po pojavnosti kod žena je rak dojke, iza toga rak debelog crijeva, kod muškaraca je to rak pluća i rak debelog crijeva. Za prevenciju ovih bolesti potrebno je ponajprije razviti zdrave proizvoda. Uz boravak u prirodi, to je već dobar start za zdrav i kvalitetan život. Na razini Požeško-slavonske županije je oko 50 novootkrivenih slučajeva raka dojke godišnje, a oko 20 žena godišnje od raka dojke umire. Unatoč tome što imamo relativno veliku pojavnost, imamo nešto nižu smrtnost od očekivane pa možemo reći kako stvarnog učinka ima ovaj dio s ranim otkrivanjem koji stvarno spašava živote – istakla je koordinatorica Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka i predsjednica Županijske lige protiv raka i Voditeljica Službe za javno zdravstvo PSŽ, Jasmina Kovačević, dr. med, spec javnog zdravstva.