Petak, 06 Travanj 2018 13:12

Najboljim polaznikom 11. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa proglašen je sk Saša Mandić iz Hrvatske ratne mornarice

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Na vojnom poligonu ”Gakovo” i vojarni 123.brig HV-a od 26. veljače do 06. travnja 2018. provedena je izobrazba sa 11. naraštajem Izobrazbe za razvoj vođa. 

Cilj izobrazbe je stjecanje kompetencija (znanja,vještina,samostalnosti i odgovornosti) za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti.

Izobrazba za razvoj vođa predstavlja najvažniji korak u profesionalnom razvoju svakog vojnika. Naime, uspješnim završetkom izobrazbe polaznik stječe kompetencije za uspješno obnašanje prvih dočasničkih dužnosti i prelazi iz statusa vođenog u status vođe. Kompetencije koje polaznik stječe izobrazbom za razvoj vođa su: BITI vođa vojnika, ZNATI odgovoriti na postavljenu zadaću, zahtjev i izazov, kao vođa, te URADITI sve što se od vođe očekuje.

Izobrazbi je pristupilo 100 polaznika pomno odabranih u svojim postrojbama i višestruko provjeravanih i ocjenjivanih iz različitih vojnih sadržaja sukladno TVV- u i ostalim eliminacijskim testiranjima, a istu je uspješno završilo 100 vojnika-polaznika 11. naraštaja navedene izobrazbe. Nakon napornog rada šest dana tjedno, svakog dana po deset školskih sati, a ponekad dvanaest nastavnih sati i tako 6 tjedana , dana 06. travnja 2018. godine u vojarni „123 brigade“ Požega , uručena su im uvjerenja o uspješno završenoj izobrazbi, te su promaknuti u čin skupnika i na taj način ušli su u časni dočasnički zbor OS Republike Hrvatske. Izobrazba je podijeljena u tri dijela od kojih je su dva eliminacijska.

Prvi dio izobrazbe traje četiri tjedna i u njemu polaznici kroz provedbu teorijskih i praktičnih sadržaja usvajaju znanja i vještine koji su ključni za provedbu završne vježbe, a sastoje se iz područja orijentacije na terenu, metodike, situacijskog vođenja tima, vojne službe i vođenja.

Drugi dio traje četiri dana i predstavlja vrhunac izobrazbe. Sastoji se od provedbe niza situacijskih zadaća na zemljištu 12 sati dnevno u kojima se polaznici ocjenjuju sukladno Orisima obuke i ocjenjivanju (OOiO). Svaki polaznik se jedan dan u završnoj vježbi postavlja u ulogu vođe tima (zapovjednika skupine) sa kojima provodi niz taktičkih zadaća koje objedinjuju sva znanja i vještine koje je polaznik usvojio na izobrazbi kroz nastavne sadržaje.
Međutim, točno propisanim radnjama i procedurama situacijskih zadaća je posjedanje očekujućeg područja i priprema za borbu. Potom slijedi taktičko kretanje koje se nadopunjava uspješnom orijentacijom na zemljištu i prijelaz opasnog područja. Posebno je zahtjevna zadaća napada, konsolidacije i reorganizacija, kao i popuna te prijelaz u obranu.

Polaznici izobrazbe pokazali su primjerenu obučenost i u reakciji na neizravnu vatru kao i NKB napad, odnosno napad bojnim otrovima, te situacijama prekida kontakta i reakcijama na IEN, kao što je desetina u zasjedi i MEDEVAC poziv. Polaznici su također demonstrirali i postupak s ratnim zarobljenicima sukladno međunarodnom ratnom pravu.
Treći dio izobrazbe u trajanju od tjedan dana rezerviran je za uvježbavanje završne ceremonije i protokolarno- administrativne poslove.

Nakon šest tjedana iznimno zahtjevne izobrazbe usavršena su postojeća i usvojena nova znanja i vještine, a 100 najboljih, najuspješnijih i najizdržljivijih polaznika, od kojih i pet budućih dočasnica, uspješno je završilo izobrazbu i s ponosom se mogu vratiti u svoje postrojbe.

Najboljim polaznikom 11. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa proglašen je sk Saša Mandić iz Hrvatske ratne mornarice.

Svečanosti su nazočili, izaslanik Zapovjednika HVU „Dr. Franjo Tuđman“ o.d. Načelnika CVŠ „Petar Zrinski“ brigadir Krešimir Trstenjak, Prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Mario Mateljić, Zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Mate Radoš, Zamjenik zapovjednika Središnjice za personalno upravljanje brigadir Ilija Pašalić, Zapovjednik Središta za temeljnu obuku brigadir Milan Čorak, Zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike pukovnik Mato Tomašević; Načelnik odjela za školstvo Personalne uprave GS OSRH pukovnik Stipe Pranjić; Prvi dočasnici HKov, HRM, HRZ i PZO, ZzP, Zapovjedništva specijalnih snaga, HVU „Dr. Franjo Tuđman“, prvi dočasnici pristožernih postrojbi.