Srijeda, 04 Travanj 2018 17:23

"Ništa bez naših starih"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RADIONICA I DRUŽENJE ZA ZLATNU DOB U GRADSKOM MUZEJU POŽEGA -

POŽEGA – U Gradskom muzeju Požega danas je održana radionica i druženje uz izložbu “Zvukovi kukaca- orkestar najmanjih” za korisnike Doma umirovljenika u Velikoj. Uz izradu modnog nakita od filca u obliku leptira, posjetitelje zlatne dobi dobri domaćini počastili su specijalitetima Muzeja u loncu – staroverskom tortom i majskim vinom.

Uz programe i radionice koje su muzejsku djelatnost posebno približile najmlađoj publici, Gradski muzej Požega nije zapostavio ni svoje posjetitelje u zlatnoj dobi, pa su i za njih odabrani pomno pripremljeni sadržaji poput današnje radionice, rekla je muzejska pedagoginja Ljiljana Marić.

“Od jeseni smo odlučili uz svaku našu izložbu ponuditi poseban program za osobe starije životne dobi. Tako smo uz prvu izložbu “Bertuchovo slikovno carstvo” kao posebne goste imali stanare Doma umirovljenika u Požegi. Ovog puta smo odlučili, osim naših sugrađana, kao posebne goste pozvati stanare iz Doma umirovljenika u Velikoj. Nakon kratkog vodstva kroz izložbu “Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih”, ponudili smo im radionicu izrade ukrasnih leptira koji mogu poslužiti kao broš ili ukras u kosi. S radošću su to prihvatili, a nakon rada po dobrom običaju, goste smo ponudili specijalitetom iz Muzeja u loncu.”

Red marljivog rada sa škaricama i flomasterima, red razgovora i zabave – tako je izgledalo današnje druženje, baš poput staroverske torte čija je bogata nutrina ispunjena nizom redova tankog tijesta i slatkog, mirisnog nadjeva. Torta je to kojom su nekad u Zelčinu kod Valpova častili samo najdraže goste u posebnim prilikama, kad se htjelo pokazati bogatstvo i dobro raspoloženje kućedomaćina, pojasnila ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić koja je sa svojim gostima nazdravila i čašom zdravog majskog vina s biljkom lazarkinjom.

Tekst: S.P. Foto: Vanja Protić