Utorak, 03 Travanj 2018 14:34

4. travnja – Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NOVA POŠTANSKA MARKA PRIKAZUJE MINSKI SUMNJIVI PROSTOR RH -

ZAGREB – Hrvatska pošta pustit će 4. travnja 2018. u optjecaj prigodnu poštansku marku Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina. Autorica prigodne poštanske marke Republike Hrvatske je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Motiv marke je zemljovid Republike Hrvatske s označenim minski sumnjivim prostorom, a tiskana je u nakladi od 100 000 primjeraka i u arku od 20 maraka. Nominalna vrijednost prigodne poštanske marke iznosi 3,10 kuna, a žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. travnja 2018. u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) donijela je u prosincu 2005. godine Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. To je učinjeno zbog humanitarnih i razvojnih problema koje uzrokuju mine i eksplozivni ostatci rata.

Kao središnje državno tijelo za organiziranje i koordinaciju svih poslova protuminskog djelovanja, 1998. godine osnovan je Hrvatski centar za razminiranje (HCR). Osim smanjenja minski sumnjivog prostora (MSP) od 13 000 km2, što je 1996. godine bila UN-ova procjena za Republiku Hrvatsku, do danas, kada on obuhvaća 405 km2, hrvatski protuminski sustav bilježi i niz drugih postignuća u svojem dvadesetogodišnjem djelovanju. Tako je, među ostalim, uspostavljeno stabilno tržište, a s njime i sigurnost pirotehničara i korisnika razminiranog područja, postignut je izniman uspjeh u povlačenju EU sredstava za financiranje razminiranja, međunarodna profilacija hrvatskog protuminskog sustava, kapaciteti se kontinuirano moderniziraju i dr.

Najveći uspjeh sustava svakako je smanjivanje broja stradalih, odnosno okolnost da u 2017. godini nije bilo minskih incidenata i nesreća. Od 1996. godine do danas 595 osoba stradalo je od mina, od toga 203 osobe smrtno. Stoga, usprkos tomu što protekle godine nije bilo stradavanja od mina, javnost i dalje treba podsjećati na prisutnu minsku opasnost, senzibilizirati ju na probleme koje donose mine, poticati na brigu za žrtve mina te pozivati građane na odgovorno ponašanje.