Srijeda, 28 Ožujak 2018 08:21

Ivan Klobučar novi zapovjednik DVD Pleternice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

126. REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA DVD-A PLETERNICA -

PLETERNICA - Proteklog vikenda DVD Pleternica održao je svoju 126. redovnu izvještajnu skupštinu. Ivan Klobučar dosadašnji zamjenik zapovjednika, izabran je na čelno mjesto, za zapovjednika DVD-a Pleternica koju je dugogodišnju funkciju obavljao Dragutin Žnidarec koji će u buduće obnašati funkciju zamjenika zapovjednika. U nazočnosti požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, gradonačelnice Pleternice Antonije Jozić i njenog zamjenika Domagoja Katića, pročelnika i zapovjednika Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željka Petrovića i Josipa Ugrina te pročelnika Područnog ureda državne uprave za zaštitu i spašavanje Slavka Marinca, članova Skupštine i brojnih gostiju, predstavnika DVD-a, dosadašnji zapovjednik Dragutin Žnidarec podnio je izvješće o radu za 2017. godinu koje je jednoglasno prihvaćeno.

- U 2017. godini odrađeno je ukupno 114 intervencija od kojih su požari 24, stambenog objekta 1, gospodarskog objekta 4 dimnjaci 7 i otvoreni prostor 12. Odrađene su tehničke intervencije 72, u prometu 6, uklanjanje prepreka/drveća 6, ispumpavanje bunara/podruma/šahte 19, ispiranje ceste/kanalizacije 15, prijevoz vode 26 i ostalo 18. To je prosječan broj intervencija. Uz izrazito suh ljetni i jesenski period nije bio pretjerano povećan broj požara na otvorenom prostoru. Sveukupno je bilo 12 požara otvorenog prostora. S obzirom na specifičnost klimatskih uvjeta u priobalju 2 vatrogasca i 1 vozilo DVD-a Pleternica upućena su na izvanrednu dislokaciju, ispomoć u Benkovac. U naletu velikih oborina pojavila se potreba za ispumpavanjima bunara/podruma i ispiranje blata s prometnica i poligona - istakao je između ostalog u svom izvješću Žnidarec koji je naglasio kako su uz redovno odražavanje vozila i opreme sami pobojali navalno vozilo Mercedes koje je donirano iz Tirola koje nije imalo pripadajuću boju.

- Obavljeno je još dosta preinaka na vozilima kako smo kupovali opremu i nadopunjavali u vozila. Naš član Stjepan Bajt restaurirao je staru vatrogasnu štrcaljku koja datira iz 1898. godine. Kako se pojavila potreba za izložbenim prostorom morali smo isti i izgraditi, gdje je smještena vatrogasna štrcaljka koja tamo stoji još i danas.
U kolovozu smo održali 125. obljetnicu osnutka i djelovanja DVD-a Pleternica u prostorima Vatrogasnog doma Pleternica uz svečanu skupštinu, na kojoj su dodijeljena priznanja, pokaznu združenu vježbu i svečanog domjenka - dodao je Žnidarec u svom izvješću.
Rad vatrogasaca su pohvalili, požeško-slavonski župan Alojz Tomaševi, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović.

Diplome i vatrogasne spomenice za 50 godina rada dobili su Antun Tomić, Antun Žnidarec, Franjo Šaplek, Nikola i Ivica Gabrek te Vlado Novosad. Diplome i brončane plamenice dobili su Josip Malenica i Denis Šegulja dok je diplomu i vatrogasnu spomenicu za 20 godina rada dobili Tomislav Cerovac, Ivan Novosad i Božidar Kelemović dok je za 10 godina vatrogasnu spomenicu dobila Denisa Šegulja.

Uvjerenja o usavršavanju specijalnost za radove na vodi dobio je Ivan Novosad, Ivan Antunović, Damir Junek, Matej Larma, Karlo Radonić, Tomislav Cerovac, Ivica Klobučar, Vinko Čolak, Vlado Ferić, Stjepan Žnidarec i Denisa Šegulja.

Na Skupštini je podnesen i Financijski izvještaj za 2017. godinu te Plan rada i financijski izvještaj za 2018. godinu koji su također jednoglasno prihvaćeni.