Utorak, 27 Ožujak 2018 11:17

Pet utvrda Požeške gore obišli u dva dana

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HPD SOKOLOVAC ORGANIZIRAO IZLET ZA ZAGREBAČKE I SLOVENSKE PLANINARE -

POŽEGA – Kako su ove godine članovi HPD „Zagreb – Matica“ nakon nekoliko godina izostanka,ove godine pohodili Papučke jaglace s punim autobusom planinara, pao je i dogovor o još jednom posjetu Požeštini. Dogovoreno je da će im organizirati dvodnevni boravak i izlet u obilasku planinarske obilaznice „Pet utvrda Požeške gore“. Sve je i urađeno ovog vikenda 24. i 25. ožujka, a osim planinara iz HPD „Zagreb – Matica“ na izlet su došli i planinari planinarskih društava HPD „Kapela“ Zagreb, PD „Železničar“ Celje, PD „Pinklec“ Sveta Nedelja, PD „Japetić“ Samobor, PD „Vinica“ Dugo Selo i PD „Zaprešić“. Prenoćili su u Planinarskom domu Lapjak, a planinari HPD „Sokolovac“ Požega pokazali su se kao izvrsni domaćini.

O izletu i obilasku pet povijesnih utvrda Požeške gore sve nam je ispričao predsjednik HPD „Sokolovac“, Predrag Livak:

- Prva utvrda na koju smo krenuli osvajati bila je Gračanica 402 m/nv, a nalazi se na obroncima Požeške gore i jedna je u nizu utvrda građenih uz nekadašnju granicu sa Turskim carstvom. Utvrda je građena krajem 14. stoljeća i zaštićeno je dobro RH. 

- Slijedeća na redu je bila Dolačka utvrda 367 m/nv ili kako ju mještani zovu turska utvrda. To je najmanja utvrda na ovom području. Prvi puta se spominje 1525. godine iako neki tvrde da je građena puno prije u 14. stoljeću.

- Viškovačka utvrda 364 m/nv, do koje je se dolazi iz mjesta Viškovci, koje se nalazi na glavnoj cesti koja nas vodi za Pleternicu. Utvrda koja je zapravo najlakša za pronaći. U mjestu se nalazi info ploča s opisom utvrde. 

- Vrhovačka utvrda 437 m/nv je bila slijedeća. Smještena je na jednom od dominantnih vrhova Požeške gore. Nalazi se iznad sela Gradski Vrhovci. Do utvrde vodi dobar put iz mjesta.

- Utvrda Gornja Vrbova 425 m/nv, posljednja i zadala nam je male izazove prilikom traženja. Do utvrde se inače može doći iz pravca sela Vrbova i Blažević dola, a mi smo došli iz pravca Crkvenih Vrhovaca.

- U dva dana je, po uglavnom mokrim i blatnjavim stazama, prijeđeno oko 46 kilometara uz oko 16 sati hoda i druženja.

Zahvaljujemo našim gostima, i nadamo se kako će se ova obilaznica koja nam je bliska i blizu, u suradnji i suorganizaciji udruge „Slavonski planinari“, u budućnosti i više obilaziti – istakao je na kraju predsjednik Livak.

Tekst/foto: HPD Sokolovac