Nedjelja, 25 Ožujak 2018 13:14

Najzapaženiji nastup imali KUD Bektež i KUD Rama Pleternica

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SMOTRA „ŠTO SU JELI NAŠI STARI“ U KORIZMI ODRŽANA U SEMELJCIMA -

SEMELJCI – Već 15. godina održava se smotra „Što su jeli naši stari“ u Semeljcima u organizaciji Udruge Šokačka snaša u Društvenom domu općine Semeljci. Nastupilo je desetak udruga u kulturi, kulturno umjetničkih društava i udruga žena. oni svi su na izložbenim stolovima prikazali hranu, piće i način ukrašavanja stolova kako su to radili naši stari, ali u korizmeno vrijeme pred blagdan Uskrsa. Uz prikaz stolova i posne hrane sve grupe su izvele i nekoliko prigodnih pjesama koje su se pjevale u vrijeme pred i za vrijeme Uskrsa, a svi članovi grupa bili su obučeni u korizmenim nošnjama, koje su prevladavale tamnijim bojama, odišući jednom skromnošću, bez svih onih žarkih boja i kićenih narodnih nošnji kojima su se dičile šokačke djevojke i snaše. No to je vrijeme korizme u iščekivanju Uskrsa.

Najzapaženiji nastup i najveći stol ukrašen desetinama jela, pića i ostalih slastica i ukrasa na stolu imali su članovi KUD-a Bektež iz Bekteža i dvadesetak članova predvođenih predsjednikom Duškom Bjelićem. Oni su na svom stolu izložili od tri vrste posne sarme, nekoliko jela od ribe, grah salate, pečenih pola krumpira, nekoliko vrsta salata, sireva, bučinog ulja, pogača i kruhova, knedli, rezanaca sa makom, orasima, sirom, lokše, tačkrle, knedle, prove s pekmezom, pite zeljanice, šajtova s pekmezom, pir sa suhim voćem i naravno velikim brojem ukrašenih pisanica.

- Na centralnom dijelu našeg stola nalazi se velika pogača s natpisom našeg KUD-a i uskršnjim motivima, koju nam je izradila i donirala Pekara Cerovac, kojima se zahvaljujem jer su nam omogućili još ljepši i zapaženiji nastup na ovoj smotri baštine i korizmenih jela – istakla je Marica Šutalo Maksimović, jedna od novijih članova kojima se KUD Bektež popunio u zadnje vrijeme i sada ima sve bolje nastupe.

Veliki stol i petnaestak članova Zavičajnog društva KUD-a Rama iz Pleternice sa mnoštvom stare i autohtone hrane i uporabnih predmeta u kućanstvima prikazali su svoju baštinu iz Ramske doline. Upravo ta raznolikost hrane, običaja i starih predmeta koji su prikazani čine bogatstvo kojima obiluje cijela Slavonija, od starina, ali i donesenih s brojnim doseljenicima koje je Slavonija primila, othranila i zadržala. KUD Rama može se pohvaliti sa gotovo svakotjednim gostovanjem i nastupima diljem Hrvatske, ali i inozemstvu, a nezaobilazni predsjednik Jure Vidakušić je glavni motor, pokretač ovog društva. Još da mu je samo malo mlađih članova, kaže Jure, koji se boji jer su u društvu pretežno stariji članovi, koji sve teže putuju i nastupaju.