Petak, 16 Ožujak 2018 15:22

Peta zimska škola arheologije na vrlo visokom nivou znanstvenika i arheologa

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POVIJESNO DRUŠTVO POŽEGA ORGANIZIRA ZA UČENIKE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA ŠKOLU ARHEOLOGIJE -

POŽEGA - Povijesno društvo Požega od osnivanja do danas posebnu pozornost posvećuje približavanju kulture i znanosti našim učenicima. Tijekom protekle četiri godine u projektima Povijesnog društva Požega i Katoličke gimnazije, poput Zimske škole arheologije, Ljetne škole povijesti i projekta na nacionalnoj razini Festivala znanosti u koje su uključeni, ali i drugih aktivnosti, sudjelovalo je oko tisuću učenika s područja Zlatne doline.

- I ove godine organizirali smo Zimsku školu arheologije. Riječ je o dvodnevnom projektu kojim vodeći hrvatski arheolozi nastoje popularizirati arheologiju u redovima naših učenika. U naredna dva dana pripremili smo ukupno osam radionica i predavanja s temama usmjerenim prema arheološkoj metodologiji s naglaskom na temeljne pojmove i metode iskapanja, podvodnu i zračnu arheologiju, fotografiranje i crtanje u arheologiji, film i arheologiju, odabir lokaliteta i obradu nalaza. Kolegica Mirela Pavličić Hein prezentirat će Arheološki odjel Gradskog muzeja Požega, a profesorica Dubravka Sokač Štimac održat će interaktivno predavanje o vlastitom radu pod naslovom „Biti arheolog – osobno iskustvo“. Zahvaljujem svim predavačima i voditeljima radionica, našim uglednim arheolozima Hrvoju Potrebici, Jacqueline Balen, kolegicama Anji Bertol i Mireli Pavličić Hein te profesorici Dubravki Sokač Štimac koja je bila, uz kolegu Gorana Đurđevića i jedna od inicijatora Zimske škole arheologije koju smo pokrenuli 2014. godine. Kao voditelj projekta zahvaljujem svim članovima Povijesnog društva Požega koji su pomogli u organizaciji rada – rekao je predsjednik društva Vinko Tadić, prof.

U radu Zimske škole arheologije sudjeluje 50-tak učenica i učenika iz pet škola. Učenici su pokazali veliki interes prema oblicima rada koje smo nastojali maksimalno uskladiti s tokovima vremena u kojem živimo.

- Rijetke su sredine i gradovi koji imaju ovakve škole arheologije, a pogotovo u kojima to duže traje i odvija na ovakvoj stručnoj razini. Ovdje doista dolaze najbolji stručnjaci koje Hrvatska može u ovom trenutku ponuditi, od ravnatelja arheoloških muzeja, predsjednici arheoloških društava, ravnatelji instituta za arheologiju. kada bi institucionalno trebali skupiti ovo je službeno najviše iz arheologije. Požega to zaslužuje, jer je hrvatsku arheologiju zadužila na puno načina. Ovdje imamo nekoliko stvari koje su europskoj razini nalazišta, koji su Hrvatsku vratili na arheološku kartu Evrope – rekao je prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica.

Na kraju Škole arheologije svi polaznici dobit će diplome o završenoj školi.