Petak, 16 Ožujak 2018 10:34

Prikupljeno 3.800 kuna za pomoć psima bez doma

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

HUMANITARNAPROJEKCIJA FILMA „SMISAO ŽIVOTA JEDNOG PSA“ U GRADSKOM KAZALIŠTU POŽEGA -

POŽEGA – U sklopu obilježavanja Dana grada Požege u organizaciji GFR film – video Požega u Gradskom kazalištu održana je humanitarna projekcija filma „Smisao života jednog psa“ kako bi se prikupila sredstva za pomoć Udruzi za zaštitu životinja „Sirius“.

- Želimo pomoći psima bez doma, psima koji žele biti udomljeni i na ovaj način dati doprinos za popravljanje njihovog života. Istovremeno, radujem se vašem dolasku u kino u takvom broju i možda je to neki početak da jednog dana u nekoj doglednoj budućnosti možda opet u Požegi bude kino - rekao je predsjednik udruge GFR film-video Željko Balog.

Projekcija filma „Smisao života jednog psa“ privukla je brojne Požežane u kazalište te je od ulaznica i donacija prikupljeno 3800 kuna.

Spašavanje, zbrinjavanje, liječenje napuštenih, zlostavljanih i bolesnih životnija te poticanje građana na humaniji i plemenitiji odnos prema životinjama samo su neki od ciljeva Udruge koja okuplja desetke vrijednih volontera te unatoč brojnim usponima i padovima, aktivno provodi svoje ideje.

Rad Udruge podupire i Grad Požega na čelu s gradonačelnikom Darkom Puljašićem koji je najavio konkretne pomake u zaštiti životinja na području grada.

- Aktivno sudjelujemo, pregovaramo i razgovaramo i s udrugama i s veterinarskom stanicom Požega gdje bi zajedničkim snagama pokušali iznaći rješenje da kastriranje, sterilizacije pa i čipiranje naših kućnih ljubimaca bude po što pristupačnijoj cijeni. Tako bi, vjerujem, lakše poticali naše sugrađane da se odluče i na sterilizaciju i na čipiranje. Sada su vrlo česte situacije da neželjene životinje skončavaju život na vrlo težak i ružan način, a to ne smijemo dopustiti. Grad stoga namjerava sufinancirati cijenu ovih medicinskih zahvata i čipiranja na takav način da to bude gotovo besplatno – poručio je gradonačelnik.

Udruga za zaštitu životnija „Sirius" je neprofitna humanitarna udruga osnovana 2008. radi sve veće potrebe za zbrinjavanjem napuštenih i izgubljenih životinja i suzbijanje okrutnosti prema životinjama. Nadljudskim naporima i nesebičnim dugogodišnjim radom udrugu vodi Gordana Malbašić, koja je na projekciju filma došla u pratnji Maze, jedne od svojih „štićenica“.

- Sretna sam što Grad iskazuje interes za ovu problematiku jer mi smo na koljenima. Imamo 13 pasa, svih 13 treba cijepiti, neke treba kastrirati, neke čipirati, za neke još “vučemo repove” od prije i to je priča koju treba zatvoriti. Ne treba ići represivno, ljude treba educirati, treba im pokazati kako je čipiran i cijepljen pas njihova odgovornost, pokazatelj pravog lica jednog vlasnika. Želimo pojasniti što je ustvari kućni ljubimac edukativne radionice, a u tu svrhu namjeravamo ponovo urediti Park za pse jer to nije površina koja smije ostati beskorisna. Radujem me doista sve što Grad namjerava jer mislim kako smo se konačno pokrenuli s mjesta - istaknula je Malbašić.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska