Subota, 10 Ožujak 2018 12:53

Pred vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH prisegnulo 323 ročnika

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SVEČANA PRISEGA 21. NARAŠTAJA DRAGOVOLJNIH ROČNIKA U POŽEGI -

POŽEGA – „Prisežem“, zaorilo se gromoglasno iz grla 323 ročnika, na svečanosti polaganja prisege u Središtu za temeljnu obuku Požega, koju su položili pred predsjednicom RH i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH Kolindom Grabar-Kitarović. Ponovno je tako požeška vojarna 123. Brigade HV-a bila središte zbivanja nekoliko tisuća ljudi na kojoj su uz predsjednicu i vrhovnu zapovjednicu OS RH Kolindu Grabar-Kitarović nazočili potpredsjednik IMG 3460Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, gradonačelnici gradova Požega Darko Puljašić, Pleternice Antonija Jozić i Kutjeva Josip Budimir, te ostali gosti, vojnici, dočasnici i časnici te roditelji, članovi obitelji i prijatelji novih ročnika.

Na obuci dragovoljnog vojnog osposobljavanja trenutno se nalazi 325 ročnika, od toga 46 žena, a svečanu prisegu polaže 323 ročnika, dvojica su već položila prisegu, ali zbog zdravstvenih razloga nisu mogli nastaviti obuku.

Od početka uvođenja dragovoljnog osposobljavanja 2008. godine prijavilo se 19 220 kandidata, od čega 2691 žena, a u dvadeset naraštaja dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6993 ročnika, od čega 801 ročnica, a od ukupnog broja 6993 dragovoljno osposobljavanje je završilo 690 redovnih ročnika, 44 doktora i pet vojnih specijalista.

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni 123. Brigade HV-a u Požegi, a druga faza obuke u vojarni 123. Brigade HV-a u Požegi, logističkom IMG 3470vježbalištu Glavica i na strelištu Novo Selo u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedana te treća faza obuke u trajanju od jednog tjedna koja se također provodi u vojarni 123. Brigade HV-a.

Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i vrhovna zapovjednica OS RH pozdravila je sve nazočne. - Ne samo u vojnoj službi već i u svim segmentima društva potreban nam je nesebičan rad i zalaganje za opće i veće dobro. Zbog toga, i opet iznova, ovakve prigode u meni bude vjeru da s pravom i samouvjereno gledamo u budućnost naše domovine. Današnjom prisegom postajete dio jedne velike domovinske obitelji, Hrvatske vojske. Postajete nasljednici najslavnijeg razdoblja hrvatske povijesti i nastanka hrvatske države u obrambenom i pobjedničkom Domovinskom ratu, postajete nasljednici hrvatskih branitelja IMG 3490među kojima sigurno ima vaših očeva i djedova. Time se zauvijek možete ponositi - rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i vrhovna zapovjednica OS RH.

- Pozivam vas ostanite u ovoj prekrasnoj zemlji i u njoj gradite svoju budućnost i budućnost vaših obitelji. Vojni poziv je sve samo ne lagan, a u današnjem promjenjivom i krajnje nestabilnom i sigurnosnom okruženju traži stalno usavršavanje i neprekidni samoprijegorni rad na razvoju sposobnosti. Poteškoće i izazove koje ćete susretati prihvatite onom mladenačkom neopterećenošću svojstvenom ljudima vaše dobi. Prihvatite ih kao vrijednu uspomenu i prvi korak u nadam se, dugoj službi hrvatskoj državi. Koliko god izazovan i težak vojni poziv bio, toliko je on i časan. Unaprijed vama, koji se odlučite na takav životni put, kao vrhovna zapovjednica oružanih snaga, iskreno zahvaljujem i čestitam na spremnosti za žrtvu, za hrvatsku domovinu. Ujedno IMG 3587vam mogu dati obećanje da ćemo se, kao i do sada, nastaviti neumorno zauzimati za stalni razvoj oružanih snaga, njihovu modernizaciju, a posebno za podizanje uvjeta života vas vojnika.

Gospođe i gospodo ročnici još jednom vam čestitam na vašoj odluci da služite hrvatskom narodu i svim građanima te i na taj način iskazujete svoju odanost hrvatskoj državi. Svima vama želim uspješan nastavak i završetak dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Neka vam ova svečanost bude poticaj da uvijek jednakim žarom budete domovini vjerni. Hvala vam - rekla je u svom govoru predsjednica i vrhovna zapovjednica OS RH.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska