Petak, 09 Ožujak 2018 13:03

Prisegnulo 12 gradskih stražara postrojbe iz 1787.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRAD POŽEGA DOBIO NOVU POVIJESNU POSTROJBU „GRADSKA STRAŽA POŽEGA“ -

POŽEGA – Grad Požega od Grgureva i Dana grada 2018. godine ima svoju novu povijesnu postrojbu „Gradska straža Požega“. Na Trgu sv. Trojstva pred svečanim postrojem 12 gradskih stražara položilo je prisegu Republici Hrvatskoj, Gradu Požegi i gradonačelniku, te po prvi puta prezentiralo ustroj, vojne odore tamno plave boje i sablje kao oružje. Polaganju prisege nazočili su pripadnici Vojske RH iz požeške vojarne 123. brigade, pripadnici DVD i JVP Požega, pripadnici Povijesne postrojbe Trenkovi panduri i Gradska glazba Trenkovi panduri, požeški župan Alojz Tomašević, gradski čelnici na čelu s gradonačelnikom Darkom Puljašićem i kum zastavi, prvi požeški gradonačelnik u RH Dragutin Štirmer.

„Gradska straža Požega“ prvi puta se u povijesti spominje 1787. godine, a već slijedeće godine donijeta je u gradu Požegi i Odluka na Vijeću grada o rasporedu i dužnostima Gradske čete. Odlukom iz 1848. godine Gradskoj straži pridružuje se i Gradska glazba, koje su tada bile pod patronatom bana Josipa Jelačića. Bila je dio hrvatske banske vojske i zvala se Gradska narodna straža Požega. Tada je imala dvije čete i djelovala u tom ustroju do 1873. godine.

- Danas je poseban dan i veliko mi je zadovoljstvo jer Požega kroz dugi niz godina ima svoju povijest i baštinu. Grad Požega to mora pokazati i vratiti si ono mjesto koje joj je i nekada pripadalo – istakao je gradonačelnik Puljašić, napominjući da će Gradska straža služiti u protokolu i paradi grada, u turističke svrhe i projekte razvoja turizma u gradu Požegi. Nakon prisege u uredu gradonačelnika svi gradski stražari primili su plaketu.

Grad Požega je odmah nakon osamostaljenja hrvatske države formirao pri društvu Sveti Grgur „Građansku stražu“ koja je dugi niz godina zastupala grad Požegu u crveno-plavim uniformama s sabljama, no ta postrojba je gotovo u potpunosti zamrla i ima tek nekoliko članova. Nešto kasnije na uspomenu na baruna Trenka i njegove poznate pandurske postrojbe formirana je Povijesna postrojba Trenkovi panduri koja ima originalne uniforme Trenkovih pandura, te kubure i sablju od oružja. U gradu djeluje i Gradska glazba Trenkovi panduri u uniformama i obilježjima originalnih Trenkovih pandura ali bez oružja. Grad Požega je i sjedište Templara, koji također imaju svoje članstvo u tadašnjim uniformama i plaštevima, pa je vjerojatno grad u RH s najviše povijesni postrojbi, zahvaljujući dugoj, 800-godišnjoj povijesti i nekadašnjoj veličini. Požega je uvijek bila sjedište, nekada i puno većeg teritorija, a čak je i za vrijeme Osmanlija bila sandžak, s daleko većim granicama, gotovo cijele Slavonije.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska