Ispiši ovu stranicu
Petak, 09 Ožujak 2018 11:05

Jedini brinu o spomeničkoj ostavštini antifašističkog vremena

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA POŽEGA -

POŽEGA – Svoju Redovnu godišnju skupštinu održala je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega koja ima više od 80 članova, no istakli su da je članstvo sve starije, te da treba pomladiti udrugu, jer antifašista ima i među mladima. Osim redovne skupštine obilježili su i Međunarodni dan žena prigodnom svečanosti u Restoranu Cool u Požegi.

Članstvo je prihvatilo sva izvješća, koje je podnijela predsjednica Kata Holjevac, a kroz same izvještaje i diskusiju po izvještajima moglo se vidjeti da udruga raspolaže sa jako malo sredstava, jer im u radu pomažu samo neke jedinice lokalne samouprave. Jedini brinu o spomeničkoj ostavštini antifašističkog vremena, jedini održavaju i uređuju spomenike iz doba NOB-a koji su ostali čitavi, jer je veliki dio uništen u Domovinskom ratu. Njihov plan rada prepun je raznih radnih akcija na uređenju spomen obilježja i grobišta stradalih u 2. Svjetskom ratu, a to sve uglavnom odrade svojim dobrovoljnim i volonterskim radom, te i svojim prilozima ukoliko treba nešto nabaviti. Smatraju da je i to jedan od vidova baštine koju smo naslijedili, kulture jednog vremena, a počesto su spomenici i prava umjetnička djela, neki i pod zaštitom države, ali se o njima ne brine. Žele kroz godinu obilježiti neke važnije datume iz NOB-a obnoviti spomenik osnivanju Požeškog odreda u Kuzmici, do kraja završiti obnovu spomenika i groblja nevinih žrtava u Sloboštini.

Članove skupštine pozdravili su izaslanik predsjednika SABA RH Stjepan Šafranek, zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić, te gosti iz susjednih antifašističkih udruga iz Pakraca, Lipika i Daruvara.

Galerija slika