Subota, 03 Ožujak 2018 13:07

Uručili diplome za 13 novo školovanih budućih planinara

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠILA OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA HPD „SOKOLOVAC“ POŽEGA -

POŽEGA - Treću godinu za redom požeško planinarsko društvo HPH „Sokolovac“ organiziralo je Opću planinarsku školu za buduće članove planinarskog društva. To je dobar znak, jer znači da se sve više ljudi želi aktivirati u planinarskom društvu, povezati s ljudima sličnog razmišljanja o drugačijem načinu života, a prije svega ljubiteljima prirode i planinarstva.

- U ovoj grupi osim Požežana, koji su već članovi HPD „Sokolovac“ školu su prošla i dva polaznika PD „Dilj Gora“ iz Slav. Broda. Škola se sastojala od 17 sati teoretskog dijela, 11 sati vježbi i 6 dana praktičnih vježbi na izletima. Jednodnevnim izleti su se organizirali na području Papuka tijekom siječnja, a dvodnevni izlet 17. i 18. veljače, nakon čega je uslijedio i završni ispit. Uspješno su školu završili svih 13 polaznika, a posebno moram pohvaliti na redovnosti dolaska polaznika iz Slav. Broda – istakao je predsjednik HPD „Sokolovac“ Predrag Livak.

Teme koje su se obrađivale u školi su slijedeće: povijest planinarstva, planinarska organizacija, poznavanje planina, zaštita prirode, meteorologija, osnove spašavanja i HGSS, osnove speleologije, boravak u planinama, kretanje u planinama, opasnosti u planinama, prva pomoć, oprema za planinarenje, korištenje tehničke opreme, orijentacija, pripreme za odlazak u planinu. Predavači su bili iskusni i dugogodišnji članovi planinarskog društva i voditelji pojedinih sekcija u društvu.

Diplome o završenoj Općoj planinarskoj školi dobili su: Josip Kercel, Marko Perzel, Mario Tauš, Jelena Grabusin , Ksenija Romanić, Ivan Rezo, Milan Počuča, Mirjana Bajić, Hrvoje Mikolčević, Lea Radaković i Đurđica Galović, svi iz HPD „Sokolovac“ te iz PD „Dilj Gora“ Slavonski Brod, Petar Grubić i Ivan Janković.