Nedjelja, 25 Veljača 2018 16:03

Postavit će stalni postav muzeja uz 95 godina postojanja Češke besede

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE KAPTOL -

KAPTOL – Češka beseda Kaptol ove godine proslavila je svoju 95. obljetnicu postojanja u Kaptolu, iako ovdje Česi bilježe svoje postojanje i puno više od stotinu godina. Njihova beseda je bila uvijek mjesto okupljanja svih koji su željeli čuti češku riječ, zapjevati češku pjesmu, družiti se, a tako je i danas. Beseda okuplja preko stotinu članova, a oko 60 članova aktivno radi u nekoliko skupina. Nastupaju i djeluju: mješovita pjevačka skupina „Zlate udoli“, koja uglavnom okuplja starije pjevače a vodi ju Jarmila Mautner, folklorna skupina „Červena sukynka“ koja se sastoji od male skupine s 11 plesača, srednje skupine s 11 plesača i velikog folklora s 12 plesača, o vode ih Marica Franjić i Zdenko Tauš i glazbena skupina „Bohemia“, koju vodi Goran Hruška. Za folklorne skupinu u izboru koreografije dobivaju pomoć iz Republike Češke i Saveza Čeha u RH.

Voditelji skupina i predsjednik Zdenko Tauš podnijeli su izvješća o radu, na češkom i hrvatskom jeziku. Za planove su si ove godine postavili dosta zadataka, uz redovan rad svih pet skupina koje djeluju, planiraju ozbiljnije urediti i opremiti svoj Češki dom, osuvremeniti kuhinju, te urediti prostoriju za Muzej sa stalnim postavom posvećenim 95 godina postojanja Češke besede u Kaptolu.

Organizirat će i smotru dječjeg folklora „Naše jaro“ na koju im dolaze predstavnici i folklorne skupine svih čeških beseda i čeških društava iz Hrvatske, ali i susjednih država, oko 450 učesnika. Oni će također gostovati kod većine društava na njihovim smotrama, od Lipika, Prekopakre, Daruvara, Jadovnog, Siska, Lipovljana, Starih Jankovaca, ali i Prijedora i Mađarske. Planiraju organizirati višednevni posjet Češkoj.

Najviše sredstava za rad dobivaju od općine Kaptol, Ureda za ljudska prava RH, Požeško-slavonske županije, Saveza Čeha u RH, Vijeća češke nacionalne manjine PSŽ, a u sufinanciranje im se uključio i saborski zastupnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek. Pomoć općine je i u daljem radu obećao zamjenik načelnika općine kaptol Josip Soudek, koji je pozdravio skup i dao podršku u daljem radu.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska