Subota, 24 Veljača 2018 10:55

Vrlo aktivno društvo čije članstvo raste i pomlađuje se

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA ENERGETIČARA POŽEGA -

POŽEGA - Društvo energetičara Požega održalo je svoju Redovnu godišnju skupštinu u Restoranu Krčme Zlatni lug. Društvo danas broji preko 120 članova što je najveći broj do sada, a posebno se mogu pohvaliti što im je članstvo uvelike pomlađeno s novim, mladim i stručnim članovima na pitanju energetike. Ovo društvo je i jedno od aktivnijih među udrugama, a svakako najaktivnije od strukovnih društava.

Stalan zadatak im je promicanje stručnog rada i skrbi o osposobljavanju djelatnika u energetskim postrojenjima, te zato organiziraju stručnih predavanja, edukacije o novim tehnologijama i stručnim ekskurzijama gdje iz praktičnih primjera mogu dobiti saznanja iz područja energetike. Sudjeluju i u radu Saveza energetičara i redovno idu na susrete energetičara, piknike i sportske susrete, a zadnjeg su domaćini bili energetičari Osijeka.

- Prošle godine 50 članova Društva bili su na jednodnevnoj stručnoj ekskurziji tijekom koje su obišli Agrokorov kompleks koji je sinergija napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća. Farma krava, bioplinsko postrojenje snage 2 MW, solarna elektrana i staklenik zaokružen je proces proizvodnje koji se primjenjuje u najvećoj Agrokorovoj investiciji u poljoprivredi vrijednoj 220 milijuna kuna – istakao je u izvješću o radu, tajnik Mato Vuković.

- Društvo je s 40 članova u dvodnevnoj ekskurziji posjetilo tvrtku Vetropack Straža d.d. iz Huma na Sutli koja proizvodi, prodaje i distribuira staklenu ambalažu na tržištima Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije kao i na tržištima ostalih zemalja jugoistočne Europe. Godišnja proizvodnja je više od milijardu jedinica staklene ambalaže. Članovi Društva energetičara Požega upoznali su se s najmodernijim tehnologijama i inovacijama, a prikazana im je cjelokupna proizvodnja, od početne pripreme sirovine, taljenja, oblikovanja, hlađenja, kontrole do pakiranja i skladištenja. Tvrtka je jedini hrvatski proizvođač staklene ambalaže. Idućeg dana, i 15. listopada posjetili smo energetski dio Westgatea, najvećeg trgovačkog centra u Hrvatskoj koji se prostire na 226.000 m2 bruto površine i 100.000 m2 prodajnih prostora, gdje su ljubazni domaćini pokazali impresivan sustav grijanja na samom krovu zgrade koji se sastoji od tri kotlovnice ukupne snage 12 MW i hlađenja sustava korištenjem banke leda ukupne rashladne snage 12 MW. Ovim impresivnim brojkama treba nadodati i 25 MW električne snage raspoređenih u sedam trafostanica i sustav protupožarne zaštite koji se sastoji od nevjerojatnih 24.000 sprinklera – istakao je predsjednik društva Anto Bekić koji se zahvalio gradu Požegi, Savezu energetičara, zajednici tehničke kulture županije te tvrtkama sponzorima koje im redovno kroz godinu pomažu financijski, te im dodijelio Zahvalnice. U ime nagrađenih zahvalio se dogradonačelnik grada Požega, Ferdinand Troha i najavio i ubuduće potporu grada svim aktivnostima u radu ove izvrsne udruge.

Društvo za ovu godinu planira organizirati nekoliko edukacija za članove, prije svega o primjeni LED rasvjete koja sve više mijenja one stare izvore svjetlosti, a planiraju organizirati jednodnevnu stručnu ekskurzije 21. travnja, kada bi išli u posjet TE-TO Sisak. Sudjelovat će na tradicionalnim 19. susretima energetičara Slavonije i Baranje koji će se ove godine održati u Sl. Brodu u svibnju, organizirat će niz stručnih predavanja i tečajeva za energetska zvanja i otići na dvodnevnu stručne ekskurzije krajem rujna u rafineriju Rijeka.