Nedjelja, 18 Veljača 2018 19:43

Ekipa Požeške Kronike osvojila srebrnu medalju i promovirala 4. Festival kulenove seke

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MEĐUNARODNI FESTIVAL KLOBASAFEST 2018. BAČKI PETROVAC -

BAČKI PETROVAC – Na međunarodnom festivalu Klobasafest 2018. uz četrdeset ekipa iz Slovačke, Rumunjske i Vojvodine, sudjelovala je i jedna ekipa iz Hrvatske, ekipa tjednika Kronika požeško-slavonska. Bački Petrovac je općina u Vojvodini, koja je većinski naseljena Slovacima, otuda i naziv Klobasafest, a i kobasice su se pripremale po slovačkim receptima. Članovi Zadruge Kulen Bački Petrovac prošle godine sudjelovali su na Međunarodnom Festivalu kulenove sele, njih 9 sa devet uzoraka kulenove seke, koju oni zovu kulen, te je ovo bio uzvratni posjet. Uz natjecanje ovaj posjet urednik tjednika Kronika požeško-slavonska je iskoristio i za odličnu promociju nadolazećeg, već 03. ožujka 4. Međunarodnog i uvjerljivo najvećeg Hrvatskog festivala kulenove seke.

IMG 3710- Ova dva mjeseca Kronika redovno odlazi na sve kobasijade kako bi promovirala naš festival kulenove seke, te posebno da se uvjerimo da smo i dalje najveće natjecanje kulenovih seka u Hrvatskoj. Za sada su sva natjecanja kulenovih seka imala najviše do 40 uzoraka, a naš festival je pretprošle godine već bio najveći i imao 76 uzoraka. Prošle godine sa čak 97 uzoraka to je potvrdio, ali sa uzorcima iz četiri države dobio je i Međunarodni status. Dobru promociju smo odradili po cijeloj Slavoniji, a sada u Vojvodini, u Bačkom Petrovcu i drugi dan u Turiji, gdje je postignut i Guinesov rekord u najdužoj kobasici, dugačkoj 2.034 metra, još dulja nego kada su prije dvije godine upisali rekord s 2.018 metara. Sada iz tih krajeva gdje je proizvodnja suhomesnatih delicija duga tradicija očekujemo još više natjecatelja – istakao je urednik Vladimir Protić koji je za Kolobasafest sastavio i ekipu koja je napravila odličnu kobasicu i osvojila srebrnu medalju.

- Ekipu su činili i članovi Valpovačkog kotlića koji redovno sudjeluju na svim natjecanjima koje organizira tjednik Kronika, a glavni majstor za kobasicu je bio Željko Turalija koji je dobro proučio slovački recept i uvježbavao ga. Njihova tanka kobasica razlikuje se od naše slavonske po ljutini, ljuća je i za začin upotrebljavaju i kim. Drago mi je što smo uspjeli pripremiti odličnu kobasicu i na ovom natjecanju osvojiti srebrnu medalju za kvalitetu – naglasio je urednik tjednika Kronika, koji za skoro natjecanje i Festival kulenove seke očekuje uzorke iz Mađarske, BiH, Vojvodine i kao prošle godine iz svih kontinentalnih županija Hrvatske.