Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 14 Veljača 2018 10:14

Predavanje o trgovini ljudima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POLICIJA PROVODI AKCIJU „ZAJEDNO“ -

POŽEGA - U utorak, 7. veljače, u Tehničkoj školi u Požegi, održano je predavanje za učenike  3.c i 3.g razreda. Predavanje na temu „Trgovanje ljudima“, održali su policijski IMG 1757službenici u okviru akcije „Zajedno“, koja se provodi u srednjim školama.   

Policijski službenici su učenicima objasnili da trgovanje ljudima predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava te da su žrtve trgovanja ljudima najčešće osobe iz siromašnih zemalja koje u potrazi za boljim životom odlaze u ekonomski razvijenije zemlje. U tim nastojanjima, nažalost, postaju laka meta trgovaca ljudima.

Učenicima su također savjetovali da se prilikom ostvarivanja kontakta s poslodavcima raspitaju o njihovim referencama, obave dostupne provjere o poslodavcu, koriste otvorene izvore pri prikupljanju podataka, obave razgovor s poslodavcem oko uvjeta zapošljavanja, IMG 1764zarade, plaćanja i doprinosa, zatraže primjerak i pojašnjenje ugovora o zapošljavanju, da ne dopuste drugim osobama da  umjesto njih rješavaju administrativna pitanja glede zapošljavanja, da savladaju osnove stranog jezika u slučaju odlaska u inozemstvo, naprave presliku osobnih dokumenata te da putnu ispravu daju na uvid samo ovlaštenim službenicima.

Policijski službenici će nastaviti predavanja na istu temu u srednjim školama tijekom ove godine.

Tijekom provođenja akcije „Zajedno“, u cilju senzibilizacije građana,  dijelit će se letak s informacijama o problemu trgovanja ljudima.

Tekst/foto: PU požeško-slavonska